Ukrayna’da çiftçiler tarımsal üretimin sadece %10’unu oluşturuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çiftlikler dünya tarımsal üretiminin %85’inden fazlasını üretirken, Ukrayna’da bu rakam %10’u çok az aşıyor.

ukrayna-tarim

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Köylüler Birliği başkanı Ivan Tomiç emek örgütlenmesi biçimine göre dünyadaki tüm tarımsal işletmelerin %90’ına yakınının aile çiftlikleri olduğunu hatırlattı.

Bu oranın Avrupa’da daha da yüksek olduğunu belirten Tomiç “Örneğin, Hollanda’da % 98, komşu Polonya’da % 90’dan fazla. Ancak Asya’nın bir kısmında, Latin Amerika’da, SSCB’nin eski cumhuriyetlerinde durum tam tersi: aile çiftliklerinin payı % 5-15 aralığındadır. Ne yazık ki, Ukrayna da bu tür devletlere benzemektedir. Arazi miktarına göre, Ukrayna tarımının aile çiftliklerindeki kullanımı% 15’i bile bulmamaktadır, yaklaşık 4.5 milyon hektardır. Aynı zamanda, çiftçiler brüt tarımsal üretimin sadece % 10’undan biraz fazlasına sağlamaktadır.“ dedi.

2019-2028’i aile çiftçiliğinin on yılı olarak ilan eden BM tavsiyelerinin uygulanmasının çiftçi sayısını artırmaya, tarımsal üretimin verimliliğini artırmaya ve böylece gıda pazarında gıda güvenliğini ve fiyat istikrarını garanti etmeye yardımcı olacağından emin olduğunu belirten Tomiç’e göre, Ukrayna bu tavsiyelere uymak için acele etmiyor.

Ukrayna Köylüler Birliği başkanı sübvansiyon konusuna da değinerek Son yıllarda çiftçiler için sübvansiyon miktarı hektar başına 15-25 UAH’ı geçmedi. Dünyada ise bu rakam 250 ile 400 Euro arasında değişmektedir. Örneğin, Avrupa’da hektar başına yaklaşık 300 Euro, Japonya’da 600 Euro.” dedi.

Mali teşviklerin olmaması, köylülerin toprağa, ürün pazarlarına erişimin önündeki büyük engelleri ve özel mülkiyet haklarının yeterince korunmamasını da ekledi. Sonuç olarak Tomiç, birçok çiftliğin kapatıldığını söylüyor.

Ukrayna’nın batı bölgelerinden bu tür çiftliklerin sahiplerinin yaklaşık %7’sinin yurtdışındaki diğer çiftçilerin tarlalarında çalışmaya gittiğine dair verileri aktardı. Ayrıca yaklaşık 10-12 bin Ukraynalı çiftçi kayıtdışı çalışıyor. Ve çiftçilik mesleğinin kendisi Ukrayna’da en tehlikeli mesleklerden biri haline geldi: Tomiç’in rakamlarına göre, Bağımsızlık yıllarında saldırılar, soygunlar sonucunda neredeyse 50 çiftçi öldü.

Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Ukrayna’da okulların 1 Eylül’den itibaren açılacağını söyledi

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com