Ukrayna çöl olma riskiyle karşı karşıya: uzmanlar iklimsel “Armageddon” konusunda uyardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Hidrometeoroloji Enstitüsü Uygulamalı Meteoroloji ve Klimatoloji Bölümü başkanı Vera Balabukh, Ukrayna’da 2020’de ortalama sıcaklığın iklim normundan 2.8 derece daha yüksek olduğunu söyledi.

Ukrayna çöl olma riskiyle karşı karşıya: uzmanlar iklimsel "Armageddon" konusunda uyardı

Vera Balabukh, Apostrophe‘a yaptığı bir yorumda Ukrayna’nın kuraklık ve aynı zamanda çok yoğun yağış tehdidi altında olduğunu söyleyerek Ukrayna’da kış olmadığını kaydetti. Ayrıca yazın çok sıcak bir dönem yaşandı ve bu da çok büyük hasara neden oldu.

Klimatolog Büyük kuraklıklar, su temini ile ilgili sorunlar gördük ve bunlar, ortalama sıcaklık iki dereceyi aştığında ortaya çıkan sonuçlardır. Bunlar, felakete yol açan ve geri döndürülemez hale gelen değişikliklerdir” dedi.

Dünyada bu değişimlerin hızlandığını ve çok hızlı geliştiğini, çünkü insanlık tarihinde hava sıcaklığında hiç bu kadar keskin bir artış olmadığını vurgulayarak örnek olarak 49.5 dereceye yükseldiği Kanada’daki bir şehirdeki aşırı sıcaktan bahsetti. Balabukh’un açıkladığı gibi, eyaletin kendisi, hiç bu kadar yüksek sıcaklıkların olmadığı Harkov ile aynı enlemde bulunuyor ve iklim değişikliği olmasaydı bu hiç olmayacaktı.

Balabukh, “Bu değişikliklere uyum sağlamalıyız ve bu zaman alıyor, dünyadaki tüm emisyonları ve atmosferde meydana gelen süreçleri aynı anda durduramayız, kuraklığı ve çok yoğun yağışı durdurmak o kadar kolay değil.” dedi.

Daha önce, klimatolog Svetlana Krakovskaya, Ukrayna’da ısınma oranının küresel ısınma oranını aştığını söyledi.

Tahminine göre, Ukrayna’da iklimsel yaz (ortalama günlük sıcaklık +15 dereceyi aştığında) çok daha uzun olacak. Güneyde üç ila beş ay sürecek (üç ayı tropik geceler şeklinde olacak).

Ukrayna’da bir aracı tescil ettirmeden ne kadar süre kullanabilirsiniz?

Buna karşılık Ukrayna Hidrometeoroloji Merkezi müdürü Mikola Kulbida, ortalama sıcaklık yükselmeye devam ederse Ukrayna’nın ciddi iklim değişiklikleriyle karşı karşıya kalacağını söyleyerek “Ukrayna’nın güneyinde ve merkezi bölgelerin bir kısmında bu tür eğilimler devam ederse, iklim örneğin şu anda Yunanistan’daki gibi olacak. Kuru subtropikler.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com