Bakan Leşçenko ayrıntıları açıkladı: Ukrayna’da kim ve nasıl arazi edinebilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da tarım arazi piyasasının serbestleşmesinden sonra, sadece Ukrayna vatandaşı olan bir kişi tarım arazisi satın alabilir. Yabancıların ve tüzel kişilerin henüz böyle bir hakkı yoktur.

Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Roman Leşçenko bir tarım arazisi edinme prosedürünü ve koşullarını da açıkladı:

  • Ukrayna vatandaşıysanız ve beyan edilmiş yasal bir resmi geliriniz varsa;
  • En fazla 100 hektar satın alabilirsiniz;
  • Alış ve satış işlemi alıcı ve satıcı arasında noter tasdikli olarak bir banka hesabı üzerinden yapılır.

Bir hektar tarım arazisinin ortalama fiyatının şu anda 2 bin dolar civarında olduğunu açıklayan bakan “Fakat farklı bölgelerde, arazinin farklı bir normatif-parasal değeri, niceliksel ve niteliksel özellikleri, konumuna göre fiyatlar değişmektedir. Birçok kriter var.” dedi.

Daha önce, Başbakan Denis Şmigal, Ukrayna’daki arazi piyasasının iki haftalık çalışması sonrasında ortalama minimum fiyatın oluştuğunu “Önceki hükümet tahminlerinden daha düşük. Araziyi satışa çıkarabileceğiniz minimum fiyat her bölge için farklı olmakla birlikte ortalama hektar başına bin dolar civarındadır” demişti..

  • 1 Temmuz’da Ukrayna’da tarım arazisi piyasası resmen başlatıldı.2024 yılına kadar, sadece Ukrayna vatandaşları 100 hektar sınırı olacak şekilde tarım arazisi satın alabilir;
  • Satış işlemlerinin açılmasından sonra Kiev bölgesinde 430, Odessa ‘da 170 site, Dnepropetrovsk’ta 132, Lvoiv’de 114, Poltava’da 106, Harkov’da 99, Herson’da 98, Jitomir’de 96 ve Vinnitsa’da 80 alım-satım işlemi gerçekleşti.

ukrhaber.com

Ukrayna, yeni bir Typhoon-1 roketini başarıyla test etti (video)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com