Ukrayna’da bitkisel maddeler içeren süt ürünlerinin satılması yasaklanıyor mu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da bitkisel maddeler içeren süt ürünlerinin yanı sıra doğal sütlerin satışını yasaklayabilirler.

İlgili girişimler, Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada’ya bir grup milletvekili tarafından önerilen 2188 sayılı yasa taslağında yer almaktadır.

Üreticiler, ürünlerini “lor ürünleri” gibi belirsiz ifadeler olarak adlandırdıklarında mevcut uygulamanın tüketicileri yanıltıcı olduğu; bu nedenle, tasarıda açıklanmasını önerdikleri ilk şey “süt içeren ürün” terimidir. Bu sayede doğal sütün bileşenleri yerine kullanılan herhangi bir sütün kullanıldığının anlaşılması sağlanacaktır.

Bakınız: Ukrayna’da Süt Fiyatları Hızla Artıyor

Üreticilerin bu ürünleri uygun işaretlerle net bir şekilde etiketlemeleri ve satış noktalarının alıcılar tarafından karıştırılmaması için bunların süt ürünlerinden ayrı bir rafta yerleştirmeleri sağlanacaktır.

Buna ek olarak, aynı tasarı ile, süt yağı içeriğinin % 50’den az olduğu durumlarda süt üretimi yasağı getirilmek isteniyor. Yasa tasarısında belirtildiğine göre tüketicileri fiyatların kaçınılmaz artışından korumak için, hükümetin süt ürünlerinde geçici bir fiyat limiti getirmesine izin vermenin uygun olacağı da belirtilmiştir.

Tasarıda ayrıca kanuna aykırı girişimlerin cezalandırılmasını da mevcut. Örneğin, etiketleme kurallarının ihlali durumunda, bir üreticiye ihlalli olarak üretilen ürünlerin fiyatının % 100’üne kadar ceza kesilebilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com