Ukrayna’da Süt Fiyatları Hızla Artıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da hayvan sayıları keskin bir şekilde düşüyor ve aynı zamanda talep artıyor.

Infagro raporuna göre Ukrayna’da çiğ süt fiyatları roket hızıyla artmaya devam ediyor. Asıl sebep, üretimdeki düşüş ve sütün işlenmesinden elde edilen gelirlerin azalmasıdır. 2019 yılının ilk çeyreğinde, köylüler geçen yılın aynı dönemine göre % 20 daha az süt ürünleri sattılar. İkinci çeyrek için veriler henüz mevcut olmasa da, uzmanlar durumun hiçbir şekilde düzelmediğine söylemektedirler.

Köylüler fabrikalara gittikçe daha az süt vermeye başladılar ve böylece süt ürünleri üretimi (emtia borsalarında satılan) önemli ölçüde azalmaya başladı. Genel olarak kuru yağsız süt, tereyağı ve kazeindir. Bu durum ikincil hammadde piyasasını da etkiledi.

Gazeteler, tarım işletmelerinin süt üretiminden mutlu olmadığına dikkat çekiyor. Gerçek şu ki, çiftçiler, yeni projelere veya hayvancılığa para yatırmak yerine, gelecekteki arazi piyasası satışları için yatırımlardan tasarruf etmektedirler. Sonuç olarak, Haziran 2019’da, işletmelerdeki süt üretim hacmi % 5.4 azaldı (2018’deki aynı döneme göre), hayvancılık neredeyse % 5 azaldı ve ürünlerin fiyatı % 6 arttı.

Bu durum, Nisan-Mayıs döneminde Çin’in tam yağlı süt tozu talebiyle de ağırlaştı. Bu, piyasaya giren çiğ sütü yaklaşık 500 ton azalttı ve sıkıntıya neden oldu . Uzmanlar, Temmuz ayı başlarında yüksek kaliteli sütün daha da pahalandığını ve çiftçilerden yetersiz çiğ süt arzına da parmak bastılar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com