Ukrayna’da nakit döviz alım işlemlerine komisyon yolda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalılar nakit döviz alım işlemlerinde sporun gelişimi için ülke çapında bir komisyon getirilmesi planlanıyor.

Verkhovna Rada’nın internet sitesinde 3 Ekim 2019 tarihinde, 2208 sayılı “Sporun Geliştirilmesi için Devletin Görevi ve Ukrayna Vergi Kodunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı” yasa tasarısında belirtilmiştir.

“2019 tarihli Ukrayna Devlet Bütçesinden, spor endüstrisinin tüm giderlerini finanse etmesi için yaklaşık 3.7 milyar UAH ayrıldı. Spor endüstrisi için sağlanan fona rağmen, Ukrayna’da kitlesel spor spor derslerine katılmak için yapılan aidat ödeme uygulaması nedeniyle çocuklar ve yetişkinler arasında gelişmemektedir. Kanun tasarısı, sporun gelişmesi için ek finansman kaynakları yaratmak amacıyla ülke çapında bir komisyon getirmeyi teklif getiriyor.” denildi.

Yasa tasarısı ne getiriyor?

– Bu ücretin mükellefleri, “Döviz ve Para Birimi İşlemleri Kanunu” nda tanımlanmış kurumlara ve döviz alımlarında nakit olarak alım işlemleri yapan bürolara yetki verir.
– Ücretin vergilendirilmesi hedef kitlesi, nakit olarak döviz alımı işlemleridir.
– Vergi matrahı, nakit döviz işlemlerinin tutarı üzerinden olacaktır.
– Tahsilat oranı, yabancı parayı nakit olarak almak için yapılan işlemin % 1’i olacaktır.
– Temel vergi dönemi bir takvim günüdür.

Bakınız: Ukrayna Temettülerdeki Kısıtlamaları Kaldırdı

Nakit döviz alım işlemleri gerçekleştirilirken, mükellefi, bir sonraki iş gününden sonra ücreti hesaplar ve Hazine’nin hesaplarına transfer eder.

Ayrıca getirilen verginin ödenmemesi için kayıtdışı döviz alım satım işlemleri gerçekleştirenlere yerine getirilen döviz işlemlerinin % 100’ü oranında para cezası verilecektir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com