Ukrayna Temettülerdeki Kısıtlamaları Kaldırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), Para Biriminin serbestleştirilmesine ilişkin yol haritasında öngörüldüğü gibi, ülkedeki yatırım ortamını iyileştirmek için temettülerin ülkesine geri gönderilmesine ilişkin tüm kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı.

İnterfax ajansının haberine göre, Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, “10 Temmuz 2019’dan itibaren yabancı sermayeli bir işletme, yurtdışına temettü devri veya Ukrayna’da yerleşik olmayan hesaplara her bir tüzel kişilik için aylık 12 milyon Euro tutarında sınırlama kaldırılmıştır.” dedi.

NBU, bir sonraki parasal gevşemenin makro-finansal istikrar için olumsuz sonuçlarının olmayacağını da vurgulamaktadır.

Basın bülteninde belirtildiği göre, 2019 yılının ilk yarısında, işletmeler, denizaşırı olarak 1.27 milyar dolar tutarında temettü devri gerçekleştirdi; Merkez Bankası, bu tür transfer ve döviz alım hacimlerinin 2018 yılının aynı dönemine göre % 20 ve % 14 daha az olduğunu belirtti.

Raporda,”Temettülerin bir bütün olarak geri gönderilmesi, piyasa üzerinde artık önemli bir etkiye sahip değil, çünkü bu amaçlarla döviz çevrimi, bankaların müşterilerinin yabancı para cinsinden toplam talebinin yaklaşık % 4’ünü oluşturuyor” denildi.

NBU, temettülerin geri gönderilmesiyle ilgili limitin iptal edilmesinin, son üç haftada hafifleyen üçüncü bir gelişme olduğunu hatırlatmaktadır: bundan önce, düzenleyici, döviz kazançlarının zorunlu satılması şartını ve Ukrayna’nın yurtdışındaki ticari temsilcilerini finanse etme sınırını iptal etmiştir.

Merkez Bankası, temettülerin iadesine ilişkin bu değişikliklerin 9 Temmuz tarihli 91 sayılı NBU Kurulu kararı ile onaylandığını söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com