Ukrayna karantina kurallarını değiştirdi: aşılı vatandaşlara pozitif ayrımcılık

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kabine, koronavirüsün yayılmasını önlemek için yeni karantina kısıtlamalarının getirilmesiyle ilgili kararda değişikliklere gitti. Artık vatandaşlara “sarı” ve “yeşil” covid sertifikası verilecek.

covıd aşı

Belgede yapılan ana değişiklik covid sertifikasının “sarı” veya “yeşil” olmasını sağlıyor. Bu doğrultuda belgede aşılar, 72 saat geçerli negatif test sonucu veya Covid-19’dan iyileşme hakkında bilgiler yer alacak.

Sarı sertifika ilk aşı dozu yapılmasını, yeşil sertifika ise iki doz olunduğunu gösterecek. Eğer “sarı” karantina seviyesi bölgesine geçilirse, çalışanların en az %80’inin bu sertifikalardan birine sahip olması durumunda eğitim kurumları çalışmasını sürdürebilecek.

Ayrıca, tüm katılımcıların (ziyaretçilerin) ve halka açık etkinliklerin organizatörlerinin, sinema, tiyatro, müze veya diğer kültür kurumlarının, spor salonlarının ve yüzme havuzlarının çalışanlarının en az %80’inin bu tür sertifikalara sahip olması durumunda, “sarı” düzeydeki kısıtlamalar geçerli değildir.

Bu durumda ilgili kurumların kendisi, kurumun yalnızca aşılananlara hizmet sunup sunmayacağına veya tüm kısıtlamalara uyacağına bağımsız olarak karar verecektir.

Salgın tehlikesinin “kırmızı” düzeyine gelirse, eğitim kurumlarının çalışabilmesi için çalışanlarının %100’ünün “yeşil” covid sertifikasına sahip olması gerekecek.

Ayrıca, halka açık etkinliklerin ve kamu kurumlarının tüm ziyaretçilerinin, çalışanlarının ve organizatörlerinin “yeşil” sertifikasına sahip olmaları koşuluyla “kırmızı” düzeydeki kısıtlamalar uygulanmayacaktır.

Aynı zamanda, aşı veya iyileşme sertifikalarından herhangi birine sahip olanlar sınırı geçtikten sonra kendi kendine tecrite girmeyecektir.

Tüm sertifikalar yalnızca dijital formatta renk kodlu olacaktır.

Sözkonusu kararname yayımı tarihinden yedi gün sonra yürürlüğe girecektir.

Ukrayna, Türkiye’den 24 Bayraktar SİHA daha alacak

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com