Dahili, uluslararası ve renkli: Ukrayna’da hangi aşı sertifikaları var?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sağlık Bakanlığı, yakın gelecekte Ukrayna’nın “sarı” karantina bölgesine gireceğini söylüyor. Aynı zamanda, gelişmiş karantina sırasında aşılılara ayrıcalıklar getirilebilir. Ukrayna’da şu anda hangi aşı sertifikaları var? Bunlar kimlere verilecek ve uygulaması nasıl olacak?

Dahili sertifika – kağıt

Tam bir aşı kursunu tamamlamış (iki aşı almış) Ukraynalılar dahili bir covid sertifikası alabilirler. Hem kağıt hem de elektronik biçimde mevcuttur.

Aile hekiminden imzalı olarak kağıt sertifika alınabilir. Aşılama sırasında uzmanlar, aile hekiminin aşının ne zaman, nerede ve hangi aşı ile yapıldığını gördüğü verileri “helsi” sistemine girmektedir

Covid sertifikasının oluşumu, doktorun elektronik tıbbi kayıtlara girdiği verilere dayanmaktadır.

Doktorun kişisel verileri doğru girip girmediğini kontrol etmek önemlidir: ad ve soyadı, iletişim bilgileri ve benzeri.

Ukrayna’da maske kullanımı üzerindeki kontrol yeniden güçlendirilecek

Ayrıca PCR testinin negatif olması durumunda da böyle bir covid sertifikası oluşturulabilir.

Yani, dahili bir kağıt aşı sertifikası almak için aile doktoru ile iletişime geçmek ve oluşturulduktan sonra belgeyi ondan almak gerekmektedir.

Dahili sertifika – elektronik

Kağıt sertifikaya ek olarak, aynı verilerle elektronik bir sertifika da alınabilmektedir. Diya uygulamasından basitçe yapılabilmektedir. Elektronik sertifika alma işlemi sadece aşılamanın tamamını tamamlamış olanlar tarafından kullanılabilir.

Elektronik ortamda sertifika almak için telefondaki “Diya” uygulamasına girerek “Hizmetler” bölümünü seçmek gerekmektedir. Sonrasında COVID Sertifikaları – Sertifika Al şeklindedir. Bu aşamada kamera ile yüz tanıma yapılabilmesi için fotoğraf çekilmektedir.

Dijital Dönüşüm Bakanı Mihail Fedorov‘a göre, hizmet ikinci dozu aldıktan sonraki ikinci gün, hatta aynı gün sunulacak.

Uluslararası Sertifika

“Diya” uygulamasında, dahili bir sertifika gibi aynı şekilde uluslararası sertifika da alınabilmektedir. Prosedür, dahili sertifika ile aynıdır.

Sağlık Bakanlığı, Ukrayna’da COVID sertifikasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış beş aşı temelinde düzenlendiğini açıkladı:

  • AstraZeneca ;
  • Comirnaty / Pfizer-BioNTech ;
  • SpikeVax / Moderna ;
  • CoronaVac / Sinovac-Biotech;
  • Janssen ( Johnson & Johnson ).

Uluslararası sertifika, AB üye devletlerinin veya bu belgelerin karşılıklı olarak tanınması konusunda bir anlaşmanın imzalandığı diğer ülkelerin sınırlarını geçmeyi amaçlamaktadır.

Hangi ülkelerin belirli aşıları tanıdığını Dışişleri Bakanlığı’nın haritasından kontrol edebilir ya da ülkeyle ilgili tüm bilgileri gönderecek olan Telegram sohbet botunu da kullanabilirsiniz .

Interpol tarafından aranan IŞİD üyesi Odessa bölgesinde gözaltına alındı

Uluslararası Aşı Sertifikası

Bir diğer ilgili belge ise Uluslararası Aşı Sertifikasıdır. Ayrıca COVID-19’a karşı tam aşı sürecini tamamlayanlar tarafından da alınabilir, ancak koronavirüsten iyileşme veya negatif bir PCR testi ile ilgili verilere dayanılarak verilmez.

Bu tür bir belge ancak bir aile hekiminden veya elektronik sağlık sistemine bağlı herhangi bir sağlık kuruluşundan kağıt ortamında alınabilir.

Bunu yapmak için, dahili kağıt sertifika ile aynı şekilde aile doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Belge İngilizce veya Fransızca ve ayrıca Ukraynaca doldurulur.

Bu sertifika yurtdışına seyahat etmek için kullanılabilir. Ukrayna ve uluslararası toplum tarafından onaylanmıştır.

“Renkli” sertifikalar

Ukrayna ayrıca koronavirüse karşı dahili “yeşil” ve “sarı” aşı sertifikaları sunmayı planlıyor. Örneğin spor salonlarını, restoranları veya alışveriş merkezlerini ziyaret etmek için iki doz aşı yaptıranlara belirli ayrıcalıklar verecekler.

Böyle bir yenilik yakın zamanda baş sıhhi doktor Igor Kuzin tarafından duyuruldu.

Sarı, ilk dozdan sonra dağıtılacak ve aşılar arasında geçerli olacaktır (aşıya bağlı olarak 21 veya 28 gün). Böyle bir sertifikaya sahip bir kişi için aynı hizmetler geçerli olacaktır.

Türkiye’ye girişlerde çocuklar için 6 yaş olan muafiyet 12 yaşa çıkartıldı

Bir kişi iki doz aşı aldıktan sonra yeşil bir sertifika verilir. Ne kadar etki edeceği henüz bilinmiyor. Ayrıca ne zaman tanıtılacağı da henüz bilinmiyor.

Artık tüm aşılama sürecinin elektronik covid sertifikaları altı ay geçerlidir. Sürenin uzatılıp uzatılmayacağı veya aşının üçüncü dozunun gerekli olup olmayacağı da bilinmiyor.

Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko‘ya göre “Ukrayna sertifikaları, Avrupa sertifikaları örnek alınarak geliştirildi ve orada altı aylık bir geçerlilik süresi belirlediler. Bakalım neye karar verecekler. AB ve DSÖ, sertifikanın geçerliliğini 12 aya kadar uzatmanın mümkün olup olmadığını araştırıyor ” dedi.

Uluslararası sertifika örneği

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com