Ukrayna gümrüklerinde ilk tarayıcı faaliyete geçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İlk sabit tarayıcı Transkarpatya gümrüklerinde faaliyete başladı. Böylece kargo doğrulama işlemleri 10 kat hızlanacak. Yakın gelecekte 7 tarayıcının daha aktif olması planlanıyor.

Hükümet portalı, bunun Başbakan Aleksey Gonçaruk tarafından belirtildiğini bildirdi.

Bundan sonra, büyük araçların yüklerinin doğrulanması daha hızlı ve daha verimli olacaktır. Lviv Gümrük İdaresi, “Rava-Russkaya”, “Krakovets” ve “Şegini” kontrol noktalarında cihazların teknik testlerini yapmıştı.

Yakın gelecekte Volin ve Çernovtsi gümrüklerinde de bu tür sistemlerin çalışmaya başlaması için hazırlıklıklar devam etmektedir.

Yükün gümrük görevlileri tarafından fiziki muayenesi yapılmadan taranması önemlidir ve bu nedenle 10 kat daha hızlı kontrol edilmektedir. Aksi takdirde, boşaltma ve beraberindeki diğer prosedürlere fazladan zaman ve para harcamanız gerekir.” denildi.

Devlet Gümrük İdaresi Başkanı Maksim Nefedov, devlet sınırının Ukrayna-Polonya kesimi olan “Yagodin-Dorogusk” kontrol noktasının günde 40-50 tırı kontrol edebildiğini, tarama sisteminin ise günde 240-250 aracı rahatlıkla kontrol edebildiğini söyledi.

Bir tırın ortalama taraması 20 dakika kadar sürmektedir.

Nefedov “Hacimli malları kontrol etmek için tarayıcıların yerleştirilmesi teknolojik olarak doğru düzenleme ve önemli alanlar gerektirir, özellikle bu boyutlar 35×75 m veya 50×30 m’dir. Bu nedenle, yakın gelecekte yedi tarama sisteminin başlatılması planlanmaktadır. Kontrol noktalarındaki tarayıcılardan elde edilen veriler, Devlet Gümrük İdaresi’nin merkez ofisine elektronik ortamda iletilecektir.” diye ekledi.

Sabit tarayıcılar veya sabit tip tarama sistemleri, gümrükte beyan edilen ürünler arasında gizlenen eşyaları tespit etmek için tasarlanmış özel ekipmanlardır.

Kaynak, Foto: kmu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com