Ukrayna’da SBU, yıl boyunca 17 yabancı ajanı ifşa etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU basın merkezi, Ukrayna’nın Güvenlik Servisi karşı istihbaratının 2019 yılında içeri sızmış 17 yabancı devlet ajanının ifşa edildiğini ve ayrıca askeri sırları ele geçirmek için 67 girişimi engellediğini bildirdi.

“Silahlı Kuvvetlerin istihbarat girişimleri yabancı istihbarat servisleri tarafından düzenli olarak izleniyor. Bu yılın başından bu yana servisimizdeki eski ve yeni personelimiz tarafından: sınırlı erişime sahip bilgileri sızdırmaya çalışan, 14 yabancı devlet ajanlarının 67 girişimini engelledi; 21 yabancı ajan kovuldu; 17 yabancı devletin istihbarat teşkilatının faaliyeti durduruldu.” denildi.

Böylece, 2019 yılında askeri karşı istihbarat nedeniyle 538 ceza davası başlatıldı. Bunlar arasında 192 adeti ulusal ve kamu güvenliğinin temellerine karşı; 9 tanesi devlet sırlarının ve resmi bilginin korunması alanında; 128 adeti resmi faaliyet alanı ve yolsuzluk suçları için ve 96 adeti ekonomik faaliyet alanındadır.

Yılbaşından bu yana 119 kişiden kuşkulanıldığını ve 100’den fazla yargılamanın mahkemeye gönderildiğini kaydetti. Bu nedenle, 2’si yüksek ihanet, 16’sı terörizm olmak üzere toplamda 43 kişi hüküm giydi.

Bakanlık, “Ayrıca, yıl boyunca Rus yanlısı teröristlerin yasadışı silahlı grup elemanları ve bunların suç ortakları yakalandı. 12 kişi, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.” dedi.

Ayrıca, askeri-ekonomik potansiyelin korunması çerçevesinde, SBU’nun askeri karşı istihbaratı 17 milyar UAH devlet kaybını önledi.

Kaynak: ssu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com