Cumhurbaşkanı, malların gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Maliye Bakanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, 1048 sayılı “Yetkili Ekonomik İşletmecilerin İşleyişine İlişkin Bazı Hususlarla İlgili Ukrayna Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılması” konulu yasayı imzaladı.

İlgili yasa 2 Ekim 2019 tarihinde Verkhovna Rada tarafından kabul edilmişti.

Kanun, Ukrayna mevzuatında, karşılıklı olarak daha fazla tanıma umuduyla AB’de faaliyet gösteren kurumlara benzer şekilde Yetkili Ekonomik Operatörler (AEO) kurumunun mekanizmasını ortaya koymaktadır. Yetkili bir ekonomik operatörün programları, dünyanın 83 ülkesinde uygulanmış durumda ve 19 ülke uygulama aşamasında bulunmaktadır.

Bakınız: Başbakan gümrüklerdeki kaçakçılık nedeniyle yetkilileri görev yerlerinde haşladı!

İşletmeler için AEO programını ne sağlıyor:

* Gümrük işlemlerinin hızlandırılması (risk azaltılması; basitleştirilmiş bildirim prosedürü)
* Gümrük hizmetlerinin arttırılması (malların şirketin deposuna hemen ulaşma olasılığı, kargonun fiziki muayenesi hakkında bir uyarı)
* Maliyet tasarrufu (sınırdaki gecikmeleri azaltmak, gümrük terminallerinin hizmet maliyetlerini azaltmak);
* İş yapmanın öngörülebilirliği (gümrükleme, güvenlik ve tedarik zincirindeki ortaklar arasındaki iletişimi geliştirmek için şeffaf ve önceden anlaşılmış prosedürler).

Uygulamanın amacı:

AEO programının başlatılması yüksek güvenliğin ve hızın önemli olduğu işletmeler için gümrük formalitelerinin basitleştirmelerinin sağlanmasına yardımcı olacak, gelecekte diğer devletlerin yetkili organları tarafından yetkili bir ekonomik operatör statüsünün karşılıklı olarak tanınmasına olanak sağlayacak, Ukraynalı işletmelerin malların güvenli tedarik zincirlerinin oluşumuna katılmalarını sağlayacak ve dış pazarlarda rekabet edebilirliklerini artıracaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com