Başbakan gümrüklerdeki kaçakçılık nedeniyle yetkilileri görev yerlerinde haşladı!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Transkarpatya’da yapılan bir toplantıda Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk, gümrüklerde kaçakçılıkla ilgili durumu düzeltmek için gümrük yetkililerine bir ay süre verdiğini söyledi.

Delo.ua’nın  verdiği haberde Başbakan ayrıca, Çernovtsi bölgesine yapılan çalışma gezisinin bir parçası olarak Romanya sınırındaki Porubnoye kontrol noktasını da ziyaret etti. Bu iş gezisinde kendisine, Devlet Gümrük İdaresi başkanı Maksim Nefyodov eşlik etti.

Bakınız: Ukrayna Vergi Daireleri Genel Müdürü En Büyük Gümrük Kaçakçılarının İsimlerini Verdi (Video)

Gonçaruk’a göre, hükümet sürekli olarak gümrüklerdeki problemler hakkında şikayet alıyor.

Gonçaruk, “Şahsen denetlemeye geldim. İyi hazırlandık, tek bir araba bile incelenmedi, gümrükten hiç giriş bile olmadı. Sürücüler bilgilendirilmiş, ve iki saat süreyle gümrükten girmeyin denilmiş.“ dedi.

Babaşkan Gonçaruk, tanımlama özelliği bulunan tarayıcıların sıra sorununu çözebileceğini açıkladı, ancak bir yıl önce satın alınan dört tarayıcıdan hiçbirinin çalışmadığı tespit ettiklerini belirtti.

Başbakan, “Tarayıcıların çalışması için sadece birkaç kağıt imzalamanız gerekiyor. Neden henüz yapılmadığını anlamıyorum. Bu bir sabotajdır!” dedi. Ayrıca 2018’de kontrol yollarına erişim yollarının yeniden inşası için tahsis edilen paranın ortadan kaybolması ve yolların tamir edilmemesine de dikkat çekti.

Gonçaruk bunun üzerine “Savcıdan bu durumla ilgilenmesini isteyeceğim, böylece bütçe fonlarını zimmetine geçirenlerin cezalandırılmasını sağlayacağım.” dedi.

Ayrıca, bir ay içinde Bukovina gümrüğünün çalışmaya başlaması ve mülkleri devlete ait olmayan tesisleri tamamlaması gerektiğine dikkat çekti.

“Hem gümrüklerin bulunduğu bina, hem de varış yerinin bulunduğu ve kontrol edildiği terminal bizim tarafımızdan kiralanıyor. Burası bölgedeki herkes tarafından bilinen bir kişiye ait. Bu şekilde olmamalı!” dedi.

Buna ek olarak, Gonçaruk ayrıca Çernovtsi bölgesi Cumhuriyet Savcısı Oleg Sobol’a gümrük suçlarıyla mücadeleyi güçlendirmesini emretti: “Tüm kolluk kuvvetlerinin temsilcilerine sesleniyorum: ya kaçakçılığı korumayı bırakıyorsunuz ya da görevlerinizden ayrılıyorsunuz!“

Ukrayna’ya 2018’de kaçakçılık hacminin 10.3 milyar dolara ulaşmıştı. Toplamda, 2013-2017 döneminde, Ukrayna’ya yapılan kaçakçılık hacmi yılda ortalama 10.6 milyar dolar olup, ülkenin GSYİH’nın % 8.7’sine denk gelmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com