NATO, Ukrayna sınırında Rus askeri varlığının oluşturulmasıyla ilgili olarak bir bildiri yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Ukrayna sınırında Rus askeri gücünün birikmesiyle ilgili olarak, Rusya’yı tırmanışı durdurmaya çağıran bir bildiri yayınladı.

NATO, Ukrayna sınırında Rus askeri varlığının oluşturulmasıyla ilgili olarak bir bildiri yayınladı

NATO genel merkezi tarafından yayınlanan bildiriye dair Perşembe günü geç saatlerde yapılan açıklamada “Son aylarda Ukrayna sınırlarında önemli, sebepsiz ve haksız bir Rus askeri gücünün birikmesinden ciddi olarak endişe duyuyoruz ve Rusya’nın Ukrayna ve NATO tarafından provokasyonlara ilişkin yanlış açıklamaları reddediyoruz. Rusya’yı gerilimi derhal sona erdirmeye, diplomatik kanalları kullanmaya ve askeri şeffaflık konusundaki uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz.” denildi.

İtalya, 16 Aralık’tan itibaren Ukrayna’dan gidecek turistlerin girişini yasakladı

Kuzey Atlantik Konseyi “Mevcut durumun İttifak’ın güvenliği üzerindeki etkilerini ciddi şekilde değerlendirdiğini” belirtti ve “Gerekirse toplu savunma konumumuzu güçlendirmek de dahil olmak üzere güvenlik koşullarımızdaki herhangi bir bozulmaya her zaman kararlı bir şekilde yanıt vereceğiz. NATO, tüm NATO müttefiklerinin güvenliğini ve korunmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacaktır. NATO, ilgili paydaşlar ve AB de dahil olmak üzere diğer uluslararası örgütlerle yakın işbirliği içinde olmaya devam edecektir.” diye vurgulandı.

Buna ek olarak, Kuzey Atlantik Konseyi, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği desteği yeniden teyit etti ve Rusya’ya, uluslararası yükümlülük ve taahhütlerine uygun olarak birliklerini Ukrayna’dan çekmesi çağrısında bulundu. İttifak, “Tüm ülkelerin dış müdahale olmaksızın geleceklerini ve dış politikalarını bağımsız olarak belirleme hakkını destekliyoruz. NATO’nun Ukrayna ile ilişkileri yalnızca Ukrayna’nın ve 30 NATO müttefikinin meselesidir. Müttefiklerin güvenliğini paylaşmaya yönelik her türlü sözkonusu girişimi kategorik olarak reddediyoruz.” denildi.

Zelenskiy, Aliyev’i Şubat ayında Kiev-Ankara-Bakü zirvesini düzenlemeye davet etti

Aynı zamanda, müttefikler “Rusya ile yapıcı bir diyaloga hazır olduklarını” doğruladılar ve “Rusya’yı yakın gelecekte bir NATO-Rusya Konseyi toplantısına katılması konusunda uzun süredir devam eden davetimizi yineliyoruz. Rusya’nın Avrupa güvenliğine ilişkin son önerilerinin farkındayız. Rusya ile herhangi bir diyaloğun karşılıklılık ilkesi temelinde, NATO’nun Rusya’nın eylemleriyle ilgili endişelerini hesaba katıldığı, Avrupa güvenliğinin temel ilkelerine ve temel belgelerine dayandığı ve NATO’nun Avrupalı ortaklarıyla istişare içinde olması gerektiğini açıkça anlıyoruz. Rusya gerilimi azaltmak için somut adımlar atarsa, güven artırıcı önlemleri güçlendirmek için çalışmaya hazırız. AGİT aynı zamanda ilgili bir platformdur.” dediler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com