Zelenskiy, Aliyev’i Şubat ayında Kiev-Ankara-Bakü zirvesini düzenlemeye davet etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Brüksel’e bir çalışma ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile buluşarak iki ülke arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması konularını ele aldı.

Zelenskiy’in, Aliyev’e Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediği için teşekkür ettiği ve Azerbaycan’ın yasadışı olarak gözaltına alınan kişileri serbest bırakma sürecine katılması çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Zelenskiy “Ukrayna vatandaşlarının, özellikle de Rusya’da yasadışı olarak gözaltına alınan Kırım Tatarlarının serbest bırakılması meselesi benim en önemli önceliklerimden biridir.” dedi.

Aralık 2019’da Azerbaycan’a yaptığı ziyarette varılan anlaşmalar sayesinde ülkeler arasındaki ikili işbirliğinin yoğunlaştığını da kaydeden Zelenskiy “Ukrayna cumhurbaşkanı olarak, Şubat 2022’de Ukrayna, Azerbaycan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünün kutlanacağını hatırlattım. Bunu dikkate alarak Şubat ayında üç devletin liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Kiev’de bir zirve yapılmasını önerdim.” dedi.

Ukrayna, 2025’ten itibaren yıllık 15 milyar dolar yatırım bekliyor

Zelenskiy’nin ayrıca ülkeler arasındaki işbirliğinin nakliye ve lojistik potansiyeline, özellikle de malların Avrupa-Kafkasya-Asya güzergahı boyunca demiryolu ve deniz taşımacılığı kullanılarak transit geçişinin uygulanması için çalışmaların yoğunlaştırılması ihtiyacına odaklandığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı basın servisi “Ukrayna Cumhurbaşkanı, Büyük İnşaat Ulusal Programı çerçevesinde karayolları ve ulaşım kavşaklarının yapımında devletimiz ile Azerbaycan şirketlerimiz arasındaki olumlu işbirliği deneyimini hatırlattı.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com