SBU: 3500 potansiyel terörist öğrenci kılığında Ukrayna’ya girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna gizli servisi SBU, bir dizi öğrenci getirme firmasının terörizme katkıda bulunduğundan şüpheleniyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi, yüksek terör riski taşıyan ülkelerden yaklaşık 3 bin 500 göçmenin Ukrayna’ya sokularak yasallaştırılmasına yönelik yasadışı planın ortaya çıkarıldığını ve bastırıldığını duyurdu.

Gizli servisin mesajında belirtildiğine göre, saldırganlar faaliyetlerini örtbas etmek için kişileri yabancı öğrenci olarak ülkeye sokmak için bir dizi firma kurdular.

SBU’ya göre, bu kanal aslında Ukrayna’da yabancıları yasallaştırmak veya Avrupa Birliği ülkelerine daha fazla transfer etmek için kullanıldı. Aynı zamanda yabancıların büyük çoğunluğunun Afrika ve Orta Doğu’dan geldiği belirtilmektedir.

Açıklamada, “SBU, yasa dışı göç kanalları ve uluslararası terör örgütlerinin finansmanı ile ilgili cezai takibat çerçevesinde programdaki katılımcılara ulaştı.” denildi.

Ukrayna’daki en büyük özel şirketler. Listeye 2 Türk şirketi de girdi.

Kiev ve Dnipro’da bir dizi arama yapıldı ve bunun sonucunda kolluk kuvvetleri bilgisayarlara, iletişim aletlerine ve elektronik medyaya el koydu; belgeler (yabancıların yaklaşık 3500 “kişisel dosyası” dahil); şirket-kontakların mühürleri; yanı sıra önemli miktarda ele geçirildi.

Usuli işlemler, cezai takibat çerçevesinde devam etmektedir. (bir terör örgütü veya örgütü kurmak, ona katılmak veya yaratılmasına veya faaliyetine yardım etmek).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com