Ukrayna’daki en büyük özel şirketler. Listeye 2 Türk şirketi de girdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020 pandemi yılında Ukrayna’daki en büyük 100 özel şirketin finansal sonuçlarına göre, ilk 100’e giren şirketler hem gelirlerini hem de net kârlarını artırdı. Bunun temel nedeni, 2021 baharına kadar süren hammadde fiyatlarındaki artış oldu.

Listenin başında, daha önce olduğu gibi “Metinvest” ile Rinat Akhmetov ve Vadim Novinskiy var. En büyük özel şirket, iki büyük şirketi bünyesine katarak geçen yıla göre konumunu güçlendirdi. Madencilik ve metalurji devi ile birlikte ilk üç sırayı ATB Market ve Kernel aldı.

İlk yüzün geliri yıl içinde %8 artarak 2.3 trilyon UAH’a ulaştı. Verileri açıklamayanlar hariç en büyük şirketlerin karları %5 artarak 74 milyar UAH’a yükseldi.

Toplam gelirin üçte ikisinden fazlası temel endüstrilerden kaynaklanmaktadır: Madencilik ve metalurji (%24), perakende (%20), yakıt ve enerji (%14) ve tarım (%11). Bu sektörler, hem sıralamada yer alan şirket sayısı hem de çalışan sayısı bakımından lider konumdadır.

En büyük 100 özel şirkette 748 binden fazla kişi çalışmaktadır. IT’nin listedeki payı hala küçük. İki şirket toplam gelirin sadece %0.8’ini sağlıyor.

Ukrayna, ithalat ve ihracatını üçte bir oranında artırdı: En çok ticaret yaptığı ülkeler.

2020’nin ana yararlanıcıları arasında “Büyük İnşaat” müteahhitleri yer alıyor. En büyük dört yol yapım şirketi, gelirlerini yılda 2.6 kat artırarak 59 milyar UAH’a çıkardı. Enerji tüccarı Energia’nın nominal geliri en yüksek oranda arttı ve 23 milyar UAH’a ulaştı. Bunu sırasıyla 21.7 milyar UAH ile DTEK ve 19.6 milyar UAH ile Ukrayna Uluslararası Havayolları izledi. DTEK’in satışları %16 oranında düşerken, UIA’nın satışları 3.7 kat düştü.

Onur Group listeye 23. sıradan girdi. 24.4 milyar UAH geliri olan şirket, 64 milyon UAH zarar etti.

Lifecell ise listede 91. sırada yer almaktadır. 6.8 milyar UAH gelir elden eden şirketin kârı 2.6 milyar UAH oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com