Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Lviv bölgesindeki Rus savaş esirlerinin kaldığı kampı ziyaret etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı ombudsman Dmitriy Lubinets ile Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç başkanlığındaki Türk heyeti, Lviv bölgesinde Rus savaş esirlerinin tutulduğu kampı ziyaret etti.

Lubinets Telegram’da bu konuda bilgi vererek “Üçüncü gün Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Ukrayna’da Türkiye Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan ile birlikte çalışıyoruz. Bunun bir parçası olarak Rus askerlerinin bulunduğu Zahid-1 kampını ziyaret ettiler.” dedi.

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri, bu gezinin amacının Ukrayna devletinin ortaklarına, Ukrayna’nın uluslararası insancıl hukuk normlarına uyduğunu ve Rus savaş esirlerine gerekli tüm uluslararası kuruluşlara ve ortaklara engelsiz erişim sağladığını göstermek olduğunu açıklayarak “Ve amacımız uluslararası toplumun Rusya Federasyonu’ndaki Ukraynalı mahkumların alıkonulduğu yerlere ulaşabilmesidir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Lubinets, Türkiye temsilcilerinin bu kamptayken Rusların Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesi normlarına uygun olarak tutulmasını sağladıklarını söyledi.

Ombudsman, kampın, savaş esirleri için sekiz saat uyku, isim kontrolü, günde üç öğün yemek, çalışma, dini, entelektüel ve fiziksel aktiviteler sağlayan onaylanmış bir günlük programa sahip olduğunu bildirerek “Kurumun arazisinde bir market, bir kilise, bir stadyum, bir kütüphane, televizyon programlarını izlemek için bir oda var. Rus savaş esirleri IP telefonunu kullanarak akrabalarıyla iletişim kurabiliyor” dedi.

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri, Rusya Federasyonu’nun Cenevre Sözleşmeleri normlarını ihlal ettiğini ve Ukrayna’nın, Ukrayna topraklarında suç işlemek için gelen Rus askeri personeline insanca davrandığını vurgulayarak “Umarım sonunda çalışmalarımız sonuç verir. Ve Ukrayna’da Rus askerlerinin haklarına saygı duyulduğuna göre, Rusya’da da Ukraynalı askerlerin haklarına saygı duyulacaktır. Bunun için çalışıyoruz! Mümkün olan tüm adımları atıyoruz ve halkımızın evlerine dönmesi için yeni mekanizmalar arıyoruz” dedi.

Fotoğraflar: https://t.me/dmytro_lubinetzs

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com