Türk ombudsmanı Ukrayna ve Rusya’daki esirleri ziyaret etmeyi planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna ve Rusya’daki esirlerin tutulduğu yerleri ziyaret etmeyi planlıyor.

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Dmitriy Lubinets‘in katılımıyla Ukraynalı savaş esirlerinin aileleriyle yaptığı toplantı sırasında konuşan Malkoç “Yarın Sayın Lubinets ile birlikte Lviv’e gideceğiz ve özel bir kampta tutulan Rus esirleri ziyaret edeceğiz. Türkiye’ye döndükten sonra bu konuyla ilgili gerekli raporlamaları yapıp Rus ombudsmanına bir mektup yazacağım ve şöyle diyeceğim: “Bakın, Ukrayna’da tutulan Rus esirleri ziyaret ettim ve bu ziyaretin aynısını Ukraynalı mahkumların da Rusya Federasyonu’nda aynı şekilde tutulup tutulmadığını görmek için Rusya’da yapmak istiyorum.” dedi..

Lubinets ise, Malkoç’un Ukrayna’daki Rus savaş esirlerini ziyaret ettikten sonra Rusya Federasyonu topraklarında Ukraynalı savaş esirlerini görmesine izin verilmesi için müzakere prosedürünün önceden başlatıldığını kaydetti.

Ukraynalı ombudsman, “Sadece görmek için değil, aynı zamanda onun bir şeyler yapmsı, sadece Ukrayna’dan giden, Rus esaretinde kalan herkes için mücadele ettiğimize dair bir mesaj iletebilmesi için konu üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukraynalı yetkililerin Ukraynalı savaş esirleri ve sivillerin nerede tutulduğunu bildiğini de sözlerine ekleyen Lubinets “Savaş esirlerimizin ve sivillerimizin tutulduğu ıslahevleri, duruşma öncesi gözaltı merkezlerinin adreslerinin yer aldığı listeler hazırladık, meslektaşım ve arkadaşım Sayın Malkoç’tan bu kurumları ziyaret etmesini isteyeceğiz… bizim verilerimize göre sadece ihlallerin değil aynı zamanda (mahkumlara yönelik) işkencenin, tıbbi yardımın, temel gıdanın, suyun vb. sağlanmamasının sürekli olarak gerçekleştiği yerler.” dedi.

Ona göre Ukraynalı yetkililer Malkoç’a verilecek ağır yaralıların, kadınların, tüm savaş esirlerinin, sivil rehinelerin ve kayıp kişilerin olduğu listeleri hazırlıyor.

Malkoch, Ukrayna’daki esirleri ziyaret ettikten sonra Rusya Federasyonu’ndaki Ukraynalı savaş esirlerini de ziyaret etme fikrinin hayata geçeceğini umduğunu ifade etti. Türk ombudsmanı, “Ve eğer en az bir kişinin geri dönmesi, en az bir kadının ailesiyle yeniden birleşmesinin sağlanması veya en az bir esirin değişiminin organize edilmesi mümkünse, bunun çok büyük bir başarı olacağına” inanıyor.

Ukraynalı savaş esirlerinin akrabaları, Malkoç’un Paskalya’da Rusya Federasyonu’ndaki Ukraynalıların tutulduğu yerleri ziyaret etmesini önerdi. Ayrıca Türk ombudsmanını Ruslardan Olenivka’da öldürülenlerin tam listesini istemeye ve bu kolonideki terör saldırısından sağ kurtulanların geri getirilmesine yardım etmeye çağırdılar.

Fotoğraf: Dmitriy Lubinets / Facebook

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com