Borrell, savaşın başlangıcından bu yana AB’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımın hacmini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Borrell: Putin'in Ukrayna'da vazgeçemeyeceği askeri hedefleri var

Avrupa Birliği ve üye ülkeleri, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya toplam 31 milyar avro değerinde askeri teçhizat sağladı. Ve bu rakam her geçen gün artıyor.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell AB diplomasi blogunda, Avrupa Barış Fonu’nın (EPF), AB’nin hükümetlerarası ve bütçe dışı bir fonu olduğunu ve AB bütçesiyle mümkün olmayan askeri teçhizatla ortakları desteklemek için 2021 yılında oluşturulduğunu belirterek şöyle dedi:

“Başlangıçta bütçesi 5 milyar euro iken bugün mali tavanı 17 milyar avroya çıktı.

EPF başlangıçta bu amaç için oluşturulmamış olsa da Ukrayna’ya verdiğimiz askeri desteğin temeli haline geldi. Şu ana kadar EPF’nin 6.1 milyar avrosunu AB üye ülkelerinden Ukrayna’ya desteği teşvik etmek için kullandık ve onlarla birlikte AB, Ukrayna’nın savaşının başlangıcından bu yana toplam 31 milyar avro değerinde askeri teçhizat aldı.”.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu fonlar sayesinde AB’nin Ukrayna’ya askeri desteğini sürdürdüğüne vurgu yapan Borrell “Diğer şeylerle birlikte, bu yıl yaz aylarında 60 bin Ukraynalı askeri eğiteceğiz, 500 bin top mermisini Ukrayna’ya transfer ettik, yıl sonuna kadar 1 milyondan fazla top mermisi olacak. Ayrıca Avrupa savunması sanayii de aynı zamanda ticari sözleşmeler kapsamında Ukrayna’ya 400 bin mermi sağlıyor. Çek Cumhuriyeti’nin AB dışından mühimmat satın alma girişimi bu çabaları tamamlıyor.” diye yazdı.

Aynı zamanda bunun yeterli olmaktan uzak olduğunu da kabul etti ve şöyle devam etti:

Hem üretim kapasitemizi hem de Ukrayna’yı desteklemek için ayrılan mali kaynakları artırmamız gerekiyor.

Geçen Pazartesi Dışişleri Konseyi’nde, Ukrayna’ya askeri desteği sürdürmek için 5 milyar avro tutarında yeni bir EPF Ukrayna Yardım Fonu oluşturmaya karar verdik. Geçen Çarşamba günü ayrıca Konsey’e, Rusya’nın hareketsiz varlıklarından elde edilen acil durum gelirlerinin %90’ının Ukrayna’ya yönlendirilmesini önerdim.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com