Zelenskiy, Konsey’in İran’a yönelik 50 yıllık yaptırımları onaylamasını önerdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin (NSDC) İran’a karşı özel sektörel ekonomik ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin uygulanmasına ilişkin 27 Mayıs 2023 tarihli kararının onaylanmasına ilişkin 9333 sayılı Verkhovna Rada karar taslağını sundu.

Başlangıçta, NSDC sektörel özel ekonomik ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin getirilmesi kararını onayladı. Sunulan belge ise 50 yıl boyunca kısıtlamaların getirilmesini sağlamaktadır.

Öneride aşağıdaki yaptırımlar bulunmaktadır:

  • belirli mal ve hizmetlerle ilgili ticari işlemlere getirilen kısıtlamalar;
  • belirli operasyonlarla ilgili kaynak geçişinin, uçuşların ve ulaşımın tamamen durdurulması;
  • İran’da ikamet edenler tarafından sermaye çekilmesinin önlenmesi;
  • teknoloji transfer yasağı, İran’da ikamet eden şirketlere karşı fikri mülkiyet hakları getirilmesi.

Ayrıca, İran’da ikamet edenler için elektronik ödeme hizmetlerinin askıya alınması için İran’daki yatırımlara yasak getirilmesi önerildi. NBU, İran sakinlerinin dahil olduğu vb. ödeme sistemlerini de yasaklayacaktır.

Bakanlar Kurulu, Dış İstihbarat Teşkilatı, SBU, Merkez Bankası ve diğer devlet kurumlar belirtilen yaptırımların uygulanmasından sorumludur.

Yaptırımlara ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Verkhovna Rada’nın Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararını onaylamasıyla aynı anda yürürlüğe girecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com