Google, Ukrayna’daki bireylere sunduğu ücretli hizmetlere yüzde 20 KDV ekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Google, Ukrayna’daki ücretli hizmetlerinin kullanıcılarına, hizmetlerinin fiyatlarındaki artış konusunda uyarıda bulunduğu bir mektup gönderdi. Bunun nedeni, finans komitesi başkanı Daniel Getmantsev tarafından başlatılan “Facebook’a vergi” adı ile bilinen ve yakın zamanda kabul edilen ve imzalanan yasadır.

Haziran 2021’de Cumhurbaşkanı, yerleşik olmayan şirketlerin Ukraynalı kullanıcılara sağladığı online hizmetlere %20 KDV getiren 1525-IX sayılı kanunu imzaladı. Bu kanunla getirilen yeni kurallara göre, online elektronik hizmetler KDV’ye (%20) tabi oldu.

Bu kurallara uygun olarak Google, Ukrayna’daki hizmetlerinde ek %20 KDV tahsil etmeye başlıyor. Bu artışın yalnızca bireylere sağlanan hizmetler için geçerli olduğunu hatırlatmak gerekmektedir. Ticari hesapları olan şirketler ve girişimciler için hiçbir şey değişmemektedir.

Ukrayna’da asgari ücret 500 UAH artarak 6500 UAH’a yükseldi

Google’dan gönderilen mektupta “Yerel mevzuat uyarınca Google, Ukrayna’da işletme olarak kayıtlı olmayan bireysel kullanıcılar ve girişimciler için dijital hizmetler üzerinden %20 KDV tahsil etmeye başlıyor. Ukrayna’da bir ticari hesabınız varsa, kayıtlı bir tüzel kişilik adına ticari amaçlarla kullanıyorsunuz demektir […] bu durumda ek bir işlem yapmanız gerekmez. Google Cloud for Business’ı kullanma şartlarına göre, Ukrayna’daki tüm vergilerin değerlendirilmesinden ve ödenmesinden siz sorumlu olacaksınız.” denildi.

Şirket, kullanıcının bu konuda herhangi bir sorusu varsa, avukatlarla iletişim kurmasını tavsiye etti.

Zelenskiy parlamentoda Ukrayna’ın iç ve dış meselelerini değerlendirdiği konuşmasını yaptı (video)

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com