Zelenskiy parlamentoda Ukrayna’ın iç ve dış meselelerini değerlendirdiği konuşmasını yaptı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, parlamentoda Ukrayna’nın iç ve dış durumu hakkında konuşuyor. Parlamentodaki toplantıya 250 milletvekili yanısıra ,gaziler ve askerlerin yakınları da katılıyor.

Toplantıya ayrıca Başbakan, Bakanlar Kurulu üyeleri, merkezi yürütme organlarının başkanları, Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri, Muhasebe Odası Başkanı, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı, Yüksek Adalet Konseyi Başkanı, Yüksek Mahkeme Mahkemesi Başkanı, Ukrayna Güvenlik Hizmetleri Başkanı, Başsavcı, yabancı devletlerin diplomatik misyon başkanları ve diğer yetkililer katılıyor.

Cumhurbaşkanın mesajlarında öne çıkanlar:

  • Zelenskiy, Verkhovna Rada’ya Ukraynalılar için ekonomik pasaportla ilgili bir yasa tasarısı sunacağını söyledi.
  • Ukrayna’nın artık COVID-19 pandemisine karşı koymak için neredeyse her şeye sahip olduğunu vurguladı: “İki yıldır COVID-19 ile savaşıyoruz. Neredeyse hiçbir şeyle başladık ve bu doğru. Şimdi neredeyse her şey var. Hastaneler, yataklar, oksijen ve en önemlisi aşılar.”
  • 1 Ocak’tan itibaren doktorların maaşının en az 24 bin grivna olacağını söyledi.
  • Başkan, Ukrayna Rüyası programının başladığını duyurdu. “Yakında, devletimizin vergi ödeyen her vatandaşının yüzde 5 oranında kredi alabileceği “Ukrayna Rüyası” programını başlatacağız. Kendi gayrimenkulünüzü, elektrikli arabanızı satın almak ve eğitim almak veya meslek değiştirmek için %5 ile kredi.”dedi.
  • Cumhurbaşkanı, gelecek yıl Ukrayna’da 48 bölgesel multidisipliner hastanenin yanı sıra gaziler için 24 rehabilitasyon merkezinin yeniden inşasına başlayacağını söyledi.
  • Zelenskiy, son 30 yılda ilk kez, Ukraynalıların dolar bazında ortalama maaşının ayda 500 doları aştığını söyledi.
  • Cumhurbaşkanı, olumsuz koşullara rağmen, Ukrayna’nın enerji sektöründe istikrarı korumayı; konut ve toplumsal hizmetler için tarifelerin artmasını engellemeyi başardığını vurguladı.
  • Zelenskiy, gelecek yıl devletin doğu Ukrayna’daki askeri çatışmanın tüm gazileri için daire kuyruklarının biteceğini söyledi.
  • Zelenskiy, Kırım Platformu’nun BM Genel Kurulu kararında yer alacağını ve uluslararası örgüt statüsünün verilmesinin beklendiğini söyledi.
  • Cumhurbaşkanı, 2021’de Ukrayna’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 190 milyar doları aşacağını ve bunun dolar bazında bağımsızlıktan bu yana en yüksek gösterge olduğunu söyledi.
  • Zelenskiy, gelecek yıl güvenlik ve savunma sektörü için ayrılan fonun 320 milyar UAH’ı geçeceğine söz veriyor.
  • Cumhurbaşkanı, Ukrayna’da 16 şehirde havaalanlarının inşa edildiğini, Ukrayna’da “Büyük İnşaat” programı kapsamında 13 bin kilometre yol yapıldığını ve Ulusal Köprülerin Restorasyonu Programı çerçevesinde 560 yapının yenilendiğini vurguladı.
  • Zelenskiy, Rusya Federasyonu ile doğrudan müzakereler olmaksızın doğu Ukrayna’daki askeri çatışmayı durdurmanın mümkün olmayacağına inanıyor.
  • Zelenskiy, Verkhovna Rada’nın yakında zorunlu olarak finanse edilen emeklilik sistemiyle ilgili bir yasa taslağını dikkate alacağına olan güvenini dile getirdi.
  • Zelenskiy, ulusal hava taşıyıcısı Ukrayna Milli Havayolları’nın (UNA) 2022’de uçuşlara başlayacağını söyledi.
  • Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın Şubat 2023’te Apple ile ortaklaşa bir elektronik nüfus sayımı yapmayı planladığını söyledi.
  • Zelenskiy, Ukrayna’da 10 yeni şehirlerarası trenin hizmete gireceğini ve Ukrzaliznytsya’nın yolcu vagonu parkının güncelleneceğini duyurdu.
  • Zelenskiy, Ukrayna’da City Actions hizmetinin başlatılması sayesinde, Orta ve Doğu Avrupa’daki en güçlü BT merkezini oluşturmanın ve BT işini ve yaratıcı endüstriyi ortaya çıkarmanın en iyi koşullardan bazılarını sunmanın mümkün olacağını umuyor.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın iç ve dış durumu hakkında konuşmasında, genel Ukrayna bağımsızlığı referandumunun otuzuncu yıldönümü münasebetiyle parlamentonun genel kuruluna davet edilen vatandaşlara devlet ödülleri verdi.

Erdoğan: Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında arabulucu olmaya hazır

Cumhurbaşkanı tarafından verilen fahri nişanlar arasında Altın Yıldız Nişanı ile “Ukrayna Kahramanı”, Bilge Prens Yaroslav Nişanı, “Ukrayna’nın Onurlu Mimarı”, “Ukrayna’nın Onurlu Öğretmeni”, “Ukrayna Onurlu Bağışçı”, “Ukrayna Onurlu Doktoru”, “Ukrayna Onurlu Eğitim Görevlisi”, “Ukrayna Onurlu Avukatı”, “Ukrayna Onurlu Sanatçısı”, “Ukrayna Halk Sanatçısı” bulunmaktadır.

Ukrayna Anayasası’nın 106. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı her yıl Verkhovna Rada’da Ukrayna’nın iç ve dış durumu hakkında bir mesaj ile hitap etmektedir. Mesaj, devlet başkanının iç ve dış politikanın ana yönlerine ilişkin konumunu veya anayasal yetkilerine uygun olarak aldığı önemli kararlar hakkında bilgi verir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com