ISW, Ukrayna’nın savaş alanında Rusların inisiyatifini ele geçirme yeteneğini değerlendirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: SAVAŞ ALANINDAKİ UKRAYNALI ASKERLER, GENELKURMAY’IN AÇIKLAYICI FOTOĞRAFI

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (ISW) uzmanlar, operasyonel açıdan Ukrayna’nın inisiyatifi Rus işgalcilerden alması gerektiğine inanıyor, ancak Batı yardımının sağlanmasındaki gecikmeler Ukrayna ordusu çabalarını sekteye uğratıyor.

ISW analistlerine göre Ukrayna’nın 2024’te inisiyatifi ele geçirme girişiminin operasyonel fizibilite açısından temelleri var.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Aleksander Pavlyuk 6 Mart’ta Ukrayna’nın 2024 yılında inisiyatifi ele geçirmeye ve karşı saldırı eylemleri gerçekleştirmeye çalışacağını söyledi.

Raporda Ukrayna’nın gelecekteki karşı saldırı operasyonları için gerekli malzemeyi toplama fırsatlarından mahrum bırakıldığı belirtilerek “Rusya, operasyon alanı boyunca inisiyatifini sürdürdüğü sürece Ukrayna’daki askeri operasyonların yerini, zamanını, ölçeğini ve gerekliliklerini belirleyebilecek, bu da Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı reaktif savunma için malzeme ve insan gücü harcamaya zorlamasına izin verebilir.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ISW, Ukrayna’nın saha çapında avantajını gereğinden fazla Rusya’ya bırakmasının aptalca olacağını değerlendirmeye devam ediyor.

Ancak uzmanlar, Batı’nın güvenlik yardımında yaşanacak daha fazla gecikmenin, Ukrayna’nın sahada inisiyatifi yeniden kazanma çabalarını muhtemelen geciktireceğini de eklediler ve şöyle dediler:

Malzeme kıtlığı Ukrayna kuvvetlerini personel yetersizliğine zorluyor ve gelecekteki yardımlara ilişkin belirsizlik muhtemelen Ukrayna’nın operasyonel planlamasını sınırlıyor.

Kritik yardımdaki gecikmeler, Ukrayna’yı gelecekteki operasyonel açıdan önemli karşı saldırı operasyonları ile şu anda inisiyatifi elinde bulunduran Rus saldırganlara karşı devam eden Ukrayna savunma operasyonları arasında kaynak tahsisi konusunda zor kararlar almaya zorlayacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com