ISW: Ruslar, Ukraynalı mahkumları karaborsada Çeçen paramiliter gruplara satıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus ordusu, Ukraynalı savaş esirlerini karaborsada Çeçen paramiliter gruplara satıyor ve onlar da daha sonra Ukrayna ile kendi esir değişimini gerçekleştiriyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) raporunda İngiliz The Times gazetesindeki bilgilere atıfta bulunuyor; buna göre Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi’nin Ukrayna temsilcisi Petr Yatsenko, Çeçen paramiliter grupların Ukraynalı savaş esirlerini diğer Rus askeri birimlerinden satın aldığını söyledi. Daha sonra Ukraynalı mahkumları Ukrayna ordusu tarafından tutulan Çeçen mahkumlarla takas etmek için kullanıyorlar.

Times, Çeçenlerin arka bölgelerde özellikle polis veya lojistik rolleri üstlenmeleri sebebiyle savaş esirlerini yakalayıp Çeçenlerle takas etme fırsatının daha az olmasından ötürü muhtemelen “karaborsaya” yöneldiğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yayın, Cenevre Sözleşmesi’nin savaş esirlerinin ticaretini açıkça yasaklayan maddeler içermemesine rağmen, bu uygulamanın muhtemelen “hiçbir özel anlaşmanın savaş esirlerinin durumunu olumsuz etkilememesi” hükmünü ihlal ettiğini belirtiyor.

Raporda “Çeçen birliklerinin Ukrayna ile kendi esir değişimini yürüttüğüne dair raporlar, Çeçen Akhmat özel kuvvetleri gibi Rus ordusunun bazı paramiliter birimlerinin muhtemelen Rusya-Ukrayna arasındaki daha geniş çaplı üst düzey esir değişimine katılmadığını gösteriyor. Rus askeri blog yazarları Çeçen güçlerini beceriksizlikleri ve Ukrayna’ya müdahale etmemeleri sebebiyle defalarca eleştirdiler ve 2022’deki büyük Rus saldırı operasyonlarına katıldıktan sonra Çeçen güçleri arka bölgelere veya cephenin daha az aktif bölgelerine çekildiği.” denildi.

Mahkum değişimi

Rusya ile Ukrayna arasındaki son esir değişimi 8 Şubat’ta gerçekleştiği ve 100 Ukraynalı memleketlerine döndü.

Geniş çaplı işgalden bu yana 3,135 Ukraynalı Rus esaretinden geri döndü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com