Guardian, Alman generaller arasındaki konuşma hakkında: Ukrayna, NATO’nun paralı askerine dönüşüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook.com/JointForcesCommandAFU

Guardian köşe yazarı Simon Jenkins’e göre Alman generaller arasında Taurus seyir füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesine ilişkin 38 dakikalık görüşmenin sızdırılması, NATO’nun savaşı tırmandırmama iradesinin zayıfladığını gösteriyor.

Almanya Şansölyesi Scholz şu ana kadar son derece temkinli davranmış olsa da, Bundeswehr generallerinin bu savaşı tırmandırmakla ilgilenmesi muhtemeldir.

Guardian köşe yazarı Simon Jenkins‘in yazdığına göre, generallerin konuşmaları şifrelenmemiş bir hat üzerinden gençlerin grup sohbeti gizliliğinde gerçekleşti. Gazeteci, bu olayın Vladimir Putin’in Rusya’nın NATO’ya karşı savaştığı iddiasını güçlendirdiğini belirtiyor.

Jenkins, “Ukrayna’daki çatışma öngörülebilir bir çıkmaza ulaştığından, NATO stratejisi tüm tutarlılığını yitirdi. Bu, bu tür savaşların kontrolden çıktığı noktadır” diye yazıyor.

Gazeteci, Batılı liderlerin Vladimir Zleenskiy‘i tam zafere kadar savaşmaya teşvik ettiğini belirtti. Yalnızca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron en azından asker göndermeyi teklif etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Almanya’nın generalleri muhtemelen savaşın kızışmasını istiyor ancak Şansölye Olaf Scholz uzun süredir temkinli davranıyor. Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı’nın Rusya’nın savaşının “stratejik bir başarısızlık olmaya devam etmesini” sağlaması gerektiğini söyledi.

Jenkins “Moskova savaşta her zaman uzun süre oynayabilir… Ukrayna, bütçelerini artırmak ve gençliklerindeki Soğuk Savaş oyunlarını yeniden yaşamak isteyen Batılı generaller için giderek daha çok bir NATO paralı askerine dönüştü. Bunun bedelini vergi mükellefleri ve Ukrayna gençliği ödüyor.” diye yazıyor.

Ona göre Batı Avrupa’nın uzun menzilli füzeler sağlayarak savaşı tırmandırmak gibi bir niyeti yok. Bazı ülkeler, Kiev’in Rusya’yı ağırlıklı olarak Rusça konuşulan Kırım veya Donbass bölgelerinden çıkarma arzusuyla stratejik bir çıkara sahip değil, ancak ısrarla hızlı bir çözüm ve Ukrayna’nın restorasyonunun başlatılması arayışıyla ilgileniyorlar.

Alman generaller arasındaki görüşme sızdırıldı

Geçtiğimiz hafta Rus propagandacıların, Alman Hava Kuvvetleri temsilcileri arasında Taurus füzelerinin Ukrayna’ya devredilmesi ve bu füzelerin Kırım Köprüsü’ne saldırıda kullanılması olasılığını tartıştıkları bir konuşmanın kaydını yayınladıklarını hatırlayalım.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu görüşmenin yayınlanmasını, müttefiklerin “kararlılığını baltalamak” amacıyla gerçekleştirilen bir Rus hibrit saldırısı olarak nitelendirdi. Olayın araştırılması talimatını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Almanların “tamamen Nazilerden arındırılmadığını” söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com