Rusya, Orta Asya ülkeleri üzerinden yaptırımları aşarak ABD üretimi çip alıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya'da "tahıl anlaşmasına" olası bir geri dönüş için şartlarını açıkladı

ABD yapımı insansız hava araçları ve bilgisayar çipleri, Orta Asya ticaret yolları üzerinden Rusya’ya akıyor. Çin’den gelen ürünler Kazakistan ve Kırgızistan üzerinden Rusya’ya geçiyor.

The Wall Street Journal araştırmasına göre Eski Sovyet cumhuriyetleri Kazakistan ve Kırgızistan’dan geçen ticaret yollarının, ABD ve müttefiklerinin savaş alanında kullanılabilecekleri gerekçesiyle gözardı ettiği sözde çift kullanımlı malların Rusya’ya giden birçok yolu arasında yer alıyor.

Orta Asya, binlerce kilometrelik açık sınırlar, şeffaf olmayan ticaret uygulamaları ve fırsatçı aracıların mümkün kıldığı, Rusya için büyüyen bir boru hattıdır. Mallar genellikle Çin’den geliyor ve bazı durumlarda mallar Rusya tarafından izinleri olmadan ithal edildiğini iddia eden büyük Amerikan şirketleri tarafından üretiliyorlar.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Washington merkezli kar amacı gütmeyen bir araştırma şirketi olan C4ADS’de ulusal güvenlik konularında uzmanlaşmış Rusya analisti Natalie Simpson, “Orta Asya ticaret yolu özellikle önemli; çünkü bu yol Rusya’ya büyük miktarda Batı yapımı mal getiriyor. Mikroelektronik, otomobil parçaları, lüks mallar. Bunlar hem Ukrayna’daki savaş alanında hem de kişisel tüketim için kullanılan mallar ve onun için kilit bir rota.” diyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, bilgisayar çipleri, yönlendiriciler ve tanklarda kullanılan bilyalı rulmanlar da dahil olmak üzere yaptırımlara tabi olan çift kullanımlı öğelerin bir listesini tutuyor. Geçen yıl listede 45 madde vardı ve Şubat ayında listeye beş madde daha eklendi.

Çin gümrük verilerine göre, Çin’in Kazakistan ve Kırgızistan’a çift kullanımlı mal ihracatı, savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana arttı. Hedeflenen 45 ürünün ihracatı, 2022’ye göre %64 artışla 2023’te 1.3 milyar dolara yükseldi. C4ADS tarafından sağlanan ticaret kayıtlarına göre bu malların çoğu daha sonra Rusya’ya sevk edildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com