Başbakan, Rus doğalgaz geçişinin durdurulmasının ardından Ukrayna’nın B planını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da savaş sırasında 400'den fazla kritik altyapı tesisi zarar gördü

Kiev, 2024’ten sonrası için topraklarından gaz geçişi konusunda Avrupa ülkeleriyle pazarlık yapıyor. Anlaşma sağlanamaması durumunda doğalgaz taşıma sistemi Ukrayna’nın ihtiyaçları için kullanılacak.

Başbakan Denis ŞmigalAvrupa ülkeleri konsorsiyum halinde hareket ederse veya Avrupalı ortaklardan biri doğalgaz için transit ülke görevi görürse, Avrupalı ortaklarımıza bugüne kadar sorumlu bir şekilde davrandığımız gibi, böyle bir hizmeti vermeye hazırız. Yani, Buradaki tavrımız AB’nin, ortaklarımızın yanındadır.” dedi.

Çözüm bulunamadığı takdirde Ukrayna gaz taşıma sistemini kendi amaçları doğrultusunda kullanacak. “Elbette bir B planımız var, sistem kaybolmayacaktır. Devletimizin buna ihtiyacı var ve bunu kullanmak için transit dahil başka seçeneklerimiz de var. Transit konusunda ise elbette saldırgan ülkeyle anlaşmayı yenilemek ve imzalamak için pazarlık yapmayacağız” ” diye ekledi.

Transit sözleşmesi

Moskova ile Kiev arasında 2019 yılında imzalanan beş yıllık transit anlaşması uyarınca Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz ihraç ediyor ve boru hattı ağının kullanım ücretini ödüyor.

Ukrayna, Rusya ile sözleşmenin uzatılması konusunda müzakerelere girmeyeceğini defalarca ifade etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson da Avrupa Birliği’nin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınmasına ilişkin yıl sonunda sona erecek anlaşmayı sürdürme ihtiyacı görmediğini söyledi.

Isıtma sezonu 2024

Ukrayna’nın kışı kendi gazını kullanarak nasıl atlattığı sorusuna yanıt veren Şmigal, şunları söyledi: “Öncelikle Naftogaz’ın yapısal bölümü olan Ukrgazvydobuvannya, geçen yıl 86 yeni kuyu açtı. Son derece güçlü yeni kuyular var.”

Ona göre, yurtiçi üretimdeki artışa ek olarak, maalesef tüketimde bir azalma oldu. “Bu, bölgelerin kaybı, büyük endüstriyel işletmelerin kaybı, tam ihracat için fırsat eksikliği. belirli endüstriyel tüketimin bir kısmıdır” dedi.

Başbakan, aynı zamanda halkın tüketiminin neredeyse savaş öncesi seviyede kaldığını ve dolayısıyla Ukrayna endüstrisinin ve Ukrayna iş dünyasının tüm ihtiyaçlarının yanı sıra Naftogaz tarafından da tamamen karşılandığını ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com