Cameron: İngiltere, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarını Ukrayna’ya vermeye hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rus füze saldırısından sonra. İngiltere Ukrayna'ya hava savunma sistemleri için yüzlerce füze gönderiyor

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Rusya’nın savaşın sonunda Ukrayna’ya tazminat ödemek zorunda kalacağını belirterek, İngiltere’nin Ukrayna’ya Rusya’nın dondurulmuş tüm merkez bankası varlıklarını borç vermeye hazır olduğunu söyledi. Varlıkların tazminatların ödenmesi için teminat olarak kullanılacağını söyledi.

The Guardian’da çıkan haberde Büyük Britanya Dışişleri Bakanı David CameronRusya tarafından tazminatlar ödendiğinde bunu telafi edeceğimizi bilerek bu parayı Ukraynalılara vermek için sendikasyon kredisi veya dondurulmuş Rus varlıklarını etkili bir şekilde kullanan tahvil gibi bir şeyi kefalet olarak kullanma fırsatı var. Bu, bunu yapmanın daha iyi bir yolu olabilir. Bu konuda maksimum düzeyde G7 ve AB birliğini hedefliyoruz ancak bunu başaramazsak bu adımı atmak isteyen müttefiklerle ilerlemek zorunda kalacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Ona göre varlıklar, tazminatların ödenmesi için teminat olarak kullanılacak. Cameron, tahvil planının Londra’nın itibarını herhangi bir şekilde zedeleyeceğine inanmadığını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Gazetecilere göre bu plan, Avrupa Birliği’nde tartışılan, Ukrayna’ya yalnızca Batı’nın sahip olduğu Rus merkez bankasının varlıklarından beklenmedik kârlar verilmesi yönündeki öneriden daha radikal. Böyle bir yıllık fazla kârın 4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna’nın Rus işgaline karşı savaşmak için yılda 100 milyar avroya, yeniden inşa için ise 50 milyar avroya ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

Devlet varlıklarına benzer tahsisatlar daha önce de yaşanmıştı; bunların en önemlisi, 1990 işgalinden sonra Kuveyt’e tazminat olarak ayrılan milyarlarca dolarlık Irak fonuna BM onaylı ABD tarafından el konulmasıydı. Rusya, BM’nin varlıklarına el konulmasını onaylayacak herhangi bir hamleyi veto edecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com