Büyük çaplı bir saldırıya hazırlık: Ukrayna’da bir Rus casusu yakalandı (foto-video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus sabotajcısı sıradan marketlerde satılan ürünleri kullanarak güçlü patlayıcılar hazırladı.

Rbc.ua‘nın verdiği habere göre, Terörle Mücadele ekipleri tarafından yakalanan Rus sabotajcısının, Uman yakınlarındaki stratejik bir tesise büyük çaplı bir saldırı planladığı belirtildi. Casusun Saint Petersburg’dan bir kimyacı olduğu ve evde yapılabilecek güçlü patlayıcılarla bir hava üssüne saldırı planladığı ortaya çıktı.

Amerika’da bir Rus kimya şirketinin sahibi olan Leonid Kharitonov, güçlü bir Rus savunma firmasında müdürlük yapıyordu. Üç yıl önce Ukrayna’ya gelen Khartionov, Uman yakınlarındaki bir köyden evlilik yaptı. Bu sayede oturma izni alarak kendisini gizlediği belirtildi. Önemli bir stratejik savunma tesisinin yakınına yerleşip yaşamaya başladılar.

Karısı Viktorya Pançenko eşinin bir gün eve geldiğinde kimya rehberini evde bulamadığı ve öfkelendiğini, baltasını alarak kendisini kovalamaya başladığını anlattı. Polise giderek şikayetçi olan eşi, başkalarına zarar verebileceğini söylemiştir.

İstihbarat servisi tarafından evin yakınına gerekli kanıtların toplanabilmesi için bir güvenlik kamerası yerleştirildi. Casusun tehlikeli patlayıcılar yaptığı, bir Rus telefon numarasıyla sabotajın ayrıntıları üzerinde sürekli konuştuğu tespit edildi. Bunun üzerine casus gözaltına alındı ve evde arama yapıldı.

Binbaşı Aleksey Golubenko, saldırganın patlayıcı üretimi konusunda bir dahi olduğunu söyledi. Basit görünümlü sigaralarda, filtre yerine patlayıcı bir madde bulunduruyordu. Bu tür sigaraların aslında sadece daha güçlü patlayıcıları harekete geçirmek için kullanılan küçük patlayıcılar olduğu belirtildi.

Ayrıca, yatağın altında 490 bin Rus rublesi bulundu ve terörist saldırının ardından sabotajcının Hong Kong’a uçmak istediği belirtildi.

Tesislerde metal silindirler içinde 300 ton üzerinde yakıtın depolandığını, sabotajın başarılı olması halinde Ukrayna’nın savunma tesislerinde, Içna, Balakliya ve Kalinovka’daki askeri depolardaki patlamalarla kıyaslanabilecek bir felaket olacağı belirtildi. Bu arada, patlamadan sonra sebebin bilinmesinin mümkün olmayacağı ve muhtemelen sabotaj olduğunun anlaşılmayacağı da eklendi.

Gazeteciler sıradan ölümcül patlayıcıların üretimi için gerekli kimyasal bileşenleri süpermarketlerden satın almaya çalıştılar ve hepsinin kamu malı olduğu belirtildi. Bu ürünler için ayrı ayrı 139, 220 ve 28 grivna harcadıklarını belirttiler. Bu malzemelerin “usta” elinde, korkunç bir yıkıcı silah yapmak için yeterli olduğunu da eklediler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com