AB, Ukrayna’yı da kapsayan ilk savunma sanayii stratejisini sundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yaklaşan AB zirvesinin ana gündemi Ukrayna olacak

Avrupa Komisyonu, tarihinde ilk kez Ukrayna sanayisinin dahil olduğu AB düzeyindeki ilk savunma sanayi programını sundu. Stratejinin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırgan savaşı nedeniyle geliştirildiği ve bunun Avrupa’ya savaşın geri dönüşüne işaret ettiği belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Avrupa Savunma Sanayii Stratejisi (EDIS), Avrupa Birliği’nde savunma sanayisinin hazırlığının sağlanmasına yönelik açık ve uzun vadeli bir vizyon ortaya koymaktadır.

Avrupa Savunma Teknolojik ve Endüstriyel Üssü’nün (EDTİB) karşılaştığı zorluklar ve aynı zamanda potansiyelini kullanma fırsatları, önümüzdeki on yılın stratejisinin yönünü belirliyor.

Strateji, özellikle Ukrayna’nın savunma sanayisini desteklemeye yönelik Avrupa girişimlerine katılımının bir sonucu olarak Ukrayna ile daha yakın ilişkiler geliştirmeyi amaçlayan bir dizi önlem öneriyor ve ayrıca AB savunma sanayii ile Ukrayna arasındaki işbirliğini de içeriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Avrupa Komisyonu, Savunma Sanayii Stratejisine ek olarak, daha yapısal ve uzun vadeli bir yaklaşıma ulaşmayı amaçlayan Avrupa Savunma Sanayii Programını (EDIP) önerdi.

Bu program, savunma sanayii stratejisinin rekabet gücünü artırmak amacıyla 2025-2027 döneminde AB bütçesinden 1.5 milyar Avro çekecek. Bu fonlar, AB’nin Ukrayna ile savunma ve sanayi işbirliğini ve gelişimini güçlendirecek ve teknolojik temeli destekleyecektir.

Savunma Sanayii Stratejisi aynı zamanda üye ülkelerin sanayiye hazır olma konusundaki ilerlemelerini ölçecek göstergeleri de belirliyor. Avrupa Birliği üye ülkelerine sunulanlar:

  • 2030 yılına kadar savunma ekipmanlarının en az %40’ının ortak olarak satın alınması;
  • 2030 yılına kadar AB içindeki savunma ticaretinin değerinin bloğun savunma piyasası harcamalarının en az %35’i olmasını sağlamak;
  • Satın almada istikrarlı bir ilerleme sağlanması: Savunma satınalma bütçesinin 2030 yılına kadar en az %50’sinin, 2035 yılına kadar %60’ının AB’deki savunma alımlarına tahsis edilmesi gerekmektedir.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “Güçlü, sürdürülebilir ve rekabetçi bir Avrupa savunma sanayii, stratejik bir zorunluluktur ve savunma hazırlığımızı arttırmanın ön şartıdır. Ayrıca, savunma sanayii tabanını desteklemek de dahil olmak üzere Ukrayna’ya yönelik askeri desteği de güçlendirmeliyiz. Bu strateji, bir Birlik’e yönelik bir paradigma değişikliğine işaret ediyor. Güvenlik ve savunma alanında güçlü bir oyuncu ve stratejik pusulanın hedeflerine uygun olarak en iyi ortaktır” dedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com