Erdoğan: Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında arabulucu olmaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Ukrayna ile Rusya arasında bir arabulucu olabileceğini söyledi.

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre Türkmenistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliği üzerinden kendisine yöneltilen soruya verilen cevabı yayınlıyoruz:

Yusuf Erim: Medyaya yansıyan raporlara göre Ukrayna sınırında 100 bine yakın Rus askeri birikmiş durumda. Birçok ülke şu an çok tedirgin bu durumdan. NATO da çok tedirgin. Türkiye’nin sınırdaki artan gerilime bakış açısı nedir? Hem Rusya hem Ukrayna ile iyi ilişkileri olan Türkiye arabuluculuk rolü oynayabilir mi?

Ukrayna, IMF ile dostluk uğruna neleri kabul etti?

Recep Tayyip Erdoğan: Burada bizim tavrımız belli. Biz özellikle başta Kırım Türkleri ile alakalı yaklaşım olmak kaydıyla, bölgede bir barışın egemen olmasından yanayız. Dost Rusya’yla ve özellikle Sayın Putin’le bu tür konuları bu şekilde müteaddit defalar görüştük, görüşüyoruz. Temennimiz odur ki bu bölge savaşın egemen olduğu bir bölge olmasın. Bu bölge barışın hakim olduğu bir bölge olarak geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın olumlu istikamette gelişmesi arzumuzdur. Bununla ilgili arabuluculuk olur, kendileriyle bu konuyu görüşmek olur, gerek Ukrayna’yla gerek Sayın Putin’le bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de bir payımızın olmasını isteriz.

Kremlin’in tepkisi

Bugün bir sabah brifinginde, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Peskov‘un Türkiye’nin Vladimir Zelenskiy ve Vladimir Putin‘in katılımıyla Donbass’taki durumu çözmek için bir zirveye ev sahipliği yapmayı teklif ettiği iddia edilen bilgiler hakkında yorum yapması istendi. Ancak “Echo of Moscow” gazetecilerinin bilgileri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Peskov “Gerçek şu ki, Rusya Donbass’taki çatışmaya taraf değil ve böyle bir zirvede soruna çözüm bulmak imkansız olacak. Kiev bir yandan çatışmaya taraf, kendisinin temsilcisi; diğer yanda ilan edilen cumhuriyetleri temsil edenlerin temsilcileri. ” diye ekledi.

Ukrayna’dan 2021 yılında GSYİH rekoru: 195 milyar dolar

Geçen hafta bir basın maratonunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Erdoğan ile kapalı kapılar ardında “böyle şeyleri ” tartıştığını ve “Wagnerlileri” tutuklamak için özel bir operasyon bağlamında ilişkileri riske atmayacağını söylediğini hatırlatalım. Zelenskiy tutsak değişimi için doğrulanmış listeleri Erdoğan aracılığıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teslim ettiğini de kaydetti .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com