AB, Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için donmuş Rus varlıklarını kullanmaya hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB, Ukrayna’yı restore etmek için yaptırımlarına tabi olan Rus oligarklarının dondurulan varlıklarından elde edilen gelirleri kullanmayı düşünüyor. Aynı amaçlarla borç yükümlülüğü ihracına da başlanması planlanmaktadır.

Avrupa Komisyonu, yüz milyarlarca euro karşılığında Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası için “Ukrayna’yı Yeniden İnşa Et” adlı stratejik bir plan geliştirdi.

Komisyonun 18 Mayıs’ta onaylamayı planladığı sekiz sayfalık karar taslağı, Alman Sueddeutsche Zeitung’a sunuldu.

AB, Ukraynaca da hizmet veren bir telefon yardım hattı kurdu

Taslak belgeye göre, Ukrayna’nın savaştan zarar görmüş altyapısının yeniden inşası 10 yıldan fazla sürecek ve para, yolsuzlukla mücadele ve Ukrayna makamlarının reformları gerçekleştirme çabaları gibi katı koşullar altında tahsis edilecek. Plana göre, reformlar Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne yaklaştırmalı ve üyeliği için koşullar yaratmalıdır.

Restorasyon yaparken “eskisinden daha iyi hale getirmek” ilkesi uygulanmalıdır. Bu, yeni altyapı ve evlerin çevresel hususlar gözönünde bulundurularak tasarlanması gerektiği anlamına gelmektedir.

Bloomberg’te çıkan habere göre Avrupa Komisyonu, üye devletlerinden ve üçüncü ülkelerden Ukrayna’yı desteklemek adına hibeleri yönlendirmek için bir teklif sunacak.

AK, müttefikler ve uluslararası kuruluşlarla koordineli olarak, Ukrayna’nın önümüzdeki üç ay içindeki 15 milyar dolarlık mali açığını kapatmak için bir yardım paketi önerecek.

Rus ordusu savaşın başlangıcından beri yaklaşık 28 bin askerini kaybetti

Belirtildiği gibi, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba Pazartesi günü AB’deki meslektaşlarına ülkesini eski haline getirmenin 1 trilyon euroya kadar bir maliyeti olacağını söyledi.

Ajans kaynaklarına göre AK, acil hükümet harcamalarını finanse etmek için Kiev’e 7 milyar ila 9 milyar euro arasında kredi teklif edecek. Taslak teklife göre, AB üye ülkeleri uzun vadeli kredilere izin verecek yeni garantiler sunacak ve topluluk bütçesinden sağlanan hibeler faiz ödemelerini sübvanse etmek için kullanılacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com