Ukrayna, COVID-19’a karşı aşılananlara ayrıcalıklar getirecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko’ya göre, herhangi bir karantina durumunda getirilecek kısıtlamalarda aşılı Ukraynalılar için ayrıcalıklar getirilebilecek durumlar olduğunu belirtti.

Bakana göre Ukrayna, koronavirüse karşı aşılanan Ukraynalılara ayrıcalıklar getirmeyi planlıyor. Bunu yapmak için, bu tür ayrıcalıkların zaten geçerli olduğu Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin deneyimlerinden öğrenecekler.

Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko bir brifing sırasında yeni bir karantina durumunda Sağlık Bakanlığı‘nın uygulayabileceği kısıtlamalar hakkında yorum yaparak “Sağlık Bakanlığı gevşemeden bahsetmiyor, karantina kısıtlamaları getirilecek, ancak ekonominin belirli alanları için “kırmızı” epidemiyolojik tehlike seviyesinde bile çalışmasına izin verilecek… Örneğin sinemaların çalışması mümkün olacak. Oraya gidecek olan insanlar COVID aşı sertifikasını gösterecek.” dedi.

Aşılılara ayrıcalık tanınabilecek pekçok alan bulunduğunu belirten bakan “Böyle birçok alan var. Bunu Fransa’da, Almanya’da görüyoruz. Çeşitli seçenekler değerlendiriliyor. AB ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tecrübesini alabiliriz…” dedi.

Ukrayna’da olası sokağa çıkma yasağı

Koronavirüs hastalarının sayısındaki artışla bağlantılı olarak, yetkililer Ukrayna’da karantinadan kaçınılmaz bir şey olarak bahsetmeye başlıyor. Aynı zamanda yeni bir sokağa çıkma yasağı olması durumunda aşılılara tavizler, henüz COVID-19 aşısını yaptırmamış olanlara yasak ve kısıtlamalar açıklanıyor.

Aşılı kişiler karantina sırasında nasıl izin verilebilir?

Aşı sertifikaları veya PCR testleri negatif olan kişilerin aşağıdakileri ziyaret etmesine izin verilecektir:

  • Restoranlar, kafeler;
  • Alışveriş Merkezi;
  • Kültür kurumları.

Ukrayna’da bir kişinin aşı olup olmadığı nasıl kontrol edilir?

Şu anda, Ukrayna’da koronavirüse karşı aşılamanın tam seyrini onaylamanın iki yolu var: bir doktordan yazılı bir sertifika almak ve Diya’ya elektronik bir COVID sertifikası yüklemek. İkincisi henüz test aşamasında olup, doğrulama bir QR kodu kullanılarak yapılacak.

Zelenskiy Ukrayna’da yeni bir resmi tatil ilan etti: Devlet Günü

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com