Zelenskiy vatandaşları panik yapmamaya çağırdı: Diplomasi yoluyla barışı sağlamak için herşeyi yapıyoruz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Çarşamba günü vatandaşlara yaptığı bir video konuşmasında, Rusya’nın olası saldırganlığı konusunda halkı “panik yapmamaya” çağırdı ve yetkililerin diplomasi yoluyla barışı sağlamak için mümkün olan herşeyi yaptıklarına dair güvence verdi.

Olası tüm tehditleri bildiğini ve Ukrayna’nın olası eylemlerinin neler olabileceğinin planlandığını vurgulayan Zelenskiy, Telegram kanalında “Ukrayna savaş istemiyor ama Ukrayna her zaman buna hazır olmalı. Korkmayın çünkü topraklarını koruyor. Bizim toprağımız olduğu için hiçbir yerden vazgeçmeyecek. Ukrayna savunma yeteneklerini sürekli güçlendiriyor. Güçlü, cesur, her şeye hazır bir ordumuz var ve bu yeni bir haber değil… Desteğimiz olmadığı için değil, onurumuz ve gururumuz olduğu için öncelikle kendimize güveniyoruz ve bu yüzden ortaklarımız var, ve onların desteğinin ve uluslararası koalisyonun seviyesi her zamankinden daha yüksek. Bunlar bir haber değil. Her şeye hazırız ama önlemek için herşeyi de yapıyoruz. Diplomatik olarak çözmek için herşeyi yapıyoruz, Ukrayna’da barış için herşeyi yapıyoruz.” dedi.

Erdoğan, Putin ve Zelenskiy’i görüşmeleri için Türkiye’ye davet etti

Zelenskiy’e göre, Rusya ile olası bir savaş iddiasıyla ilgili bilgileri enjekte etme retoriği, Ukraynalılara bir endişe hissi empoze etmek ve ülkeyi zayıflatmakla bağlantılı.

Cumhurbaşkanı “Büyük ölçekli bir savaş tehdidi bir günde mi ortaya çıktı? Bu riskler uzun süredir var. Ve daha da artmadı. Etraflarındaki heyecan arttı. Ve şimdi aktif olarak bizim sinirlerimize değil, sizin sinirlerinize saldırıyorlar. Yatırımcıların ve iş dünyasının endişelerini arttırıyorlar. Zayıflatarak Ukrayna’yı tavizleri zorlamak, buna bir zemin oluşturmak istiyorlar.” dedi.

Zelenskiy, vatandaşların akılla hareket etmeleri ve tepki vermelerini beklediğini belirterek “Başta yaşlılar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın şunu anlaması gerekiyor. Nefes almamız gerekiyor. Sakin olun. Karabuğday ve kibrit için koşmayın… Sakin olun, soğukkanlı olun, Ukrayna ordusunun yeteneklerine güvenin. Herşeye akıllıca, duygularından arınarak tepki ver! Akılla, kalple değil.” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca medyayı “kitlesel histeri değil, medya olmaya” çağırarak “Yutturmacalarla düşmana yardım etmeyin. Her gün savaşın yarın olabileceğini bildirerek … Bu kesinlikle onu durdurmayacak” dedi.

Mahkeme, Poroşenko için istenilen tutuklama kararını reddetti ve önleyici tedbir kararı verdi

Buna ek olarak, Ukrayna’nın ortaklarının sadece sözde değil, dünyanın Rus saldırganlığına karşı koymaya hazır olduğu özel yaptırımlar ve önlemler çağrısında bulunmalarını diledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com