Erdoğan, Putin ve Zelenskiy’i görüşmeleri için Türkiye’ye davet etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'i  görüşmeleri için Türkiye'ye davet etti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmazlıkları karşılıklı konuşmaları için Ukrayna ve Rusya Federasyonu liderleri Vladimir Zelenskiy ve Vladimir Putin’i Türkiye’ye davet etti.

Düşünce kuruluşu Circle Foundation tarafından düzenlenen; Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin Avrupa ve NATO’ya olası etkileri konusunda yapılan bir online panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, soruna çözüm bulunması konusundaki Türkiye’nin çabalarına değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın hem Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile konuştuğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hatta isterlerse her ikisini de Türkiye’ye gelmeye, aralarındaki sorunları ve farklılıkları çözmek için bir toplantı yapmaya davet etti. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her türlü rolü oynamaya hazır. Bunu hem Rusya hem de Ukrayna’nın dostu hem de bir NATO müttefiki olarak yapıyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı: Ukrayna’da dört şehir “turuncu” karantina bölgesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birkaç hafta içinde Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini ve Zelenskiy ile görüşeceğini duyuran Kalın “Aynı zamanda sonuçları büyük ve geri döndürülemez olacak her türlü askeri harekattan kaçınmak için Ruslarla yakın temas halinde olacağız.” diye ekledi.

Erdoğan’ın Ukrayna’daki durumun çözümü için defalarca arabuluculuk teklifinde bulunduğu belirtilmelidir. Zelenskiy ayrıca Putin ile bir görüşme düzenlemeyi teklif etti ve ABD Başkanı Joe Biden‘den üçlü görüşmeler düzenlemesini istedi. Ancak Rusya’nın müzakere için acelesi yok.

Rusya ile Batı İttifakı görüşmeleri geç başladı

Rusya ile Batı ittifakı arasındaki diyaloğun henüz başladığı, oysa bunun daha önce yapılması gerektiğini ancak Rusya’nın Kırım’ı işgali nedeniyle sekteye uğradığını belirten Kalın, nihai çözüm için jeopolitik sorunların giderilmesinin önemine dikkati çekti.

İki tarafın da güvenlik tehdidi algıları olduğunu, Rusya’nın Batı’yı “arka bahçesinde bir şeyler planlamakla”, Batı’nın da Rusya’yı “istikrarı bozan bir güç olmakla” suçladığına işaret eden Kalın, “Bu nedenle ciddi, gerçek ve kapsamlı bir diyaloğun her zamankinden daha acil olduğunu anlamamız gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bunu yaparken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, siyasi istikrarı ve bunların korunmasının neden Rusya’nın da çıkarına olacağı hakkında Ruslarla çok açık bir şekilde konuşulması gerektiğini vurgulayan Kalın, “Bu bakımdan, maksimalist yayılmacı yaklaşımlardan ve taleplerden kaçınmanın öneminin altını çizmenin; samimi ve kapsamlı görüşmelerle bir tür modus vivendi (çatışan taraflar arasında nihai çözüme kadar geçici anlaşma) bulmaya çalışmanın, bunu akıl ve sabırla yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın yeni bir Rus işgali tehdidi

Beyaz Saray, Rusya Federasyonu’nun her an Ukrayna’ya saldırabileceği konusunda uyardı. ABD, Ukrayna sınırındaki mevcut durumu son derece tehlikeli buluyor. Bu arka plana karşı Washington, Rusya’nın müzakerelere devam edip etmeme konusunda karar vermesi gerektiği gerçeğinden hareket ediyor.

Rusya, diplomatlarını Ukrayna’dan çekmeye hazırlanıyor; aileleri çoktan ayrıldı

Erdoğan ise Ukrayna’ya yönelik yeni bir Rus işgalinin gerçekçi olmadığına inanıyor. Ona göre Ukrayna sıradan bir ülke değil, Ukrayna güçlü bir devlet.

Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu başkanı Pavel Solokh‘un önümüzdeki günlerde olası bir Rus Ukrayna işgaline hazırlıklı olmamız gerektiğini söylediğini de ekliyoruz .

Bu arada Aleksander Lukaşenko, Rusya ile Beyaz Rusya arasında ortak tatbikatlara ihtiyaç olduğunu duyurdu. Tatbikat Şubat ayında gerçekleşecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com