Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinin tarihi belli oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti 3 Şubat’ta gerçekleşecek.

3 Şubat 1992’de Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkileri tesis edilmiş ve ziyaretin de 30. yıldönümünde gerçekleşmesi beklenmektedir.

Erdoğan, Putin ve Zelenskiy’i görüşmeleri için Türkiye’ye davet etti

Cnn Turk’te yayınlanan bir habere göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Circle Foundation tarafından düzenlenen panelde Erdoğan’ın Ukrayna’yı ziyaret edeceğini açıkladı. Öte yandan, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Rüstem Ümerov ise ziyaretin 3 Şubat’ta gerçekleşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti kapsamında Vladimir Zelenskiy ile Kiev’de başbaşa görüşme yapması bekleniyor. Ukrayna’ya geniş bir heyetle gitmesi öngörülen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Zelenskiy ile yüksek düzeyli stratejik konseyin 10. toplantısına da başkanlık edecek.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna cumhurbaşkanları Vladimir Putin ve Vladimir Zelenskiy’yi iki ülke arasındaki “farklılıkları çözmek” için Türkiye’ye davet ettiğini de söyledi.

Türkiye, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için her türlü rolü üstlenmeye hazırdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile temaslarda bulunuyor.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisinin başdanışmanı Mihail Podolyak, Rusya ve Ukrayna liderleri Vladimir Putin ve Vladimir Zelenskiy arasında Türkiye’de görüşmeler yapılması fikrini olumlu değerlendirdi. Ona göre, bu teklif iyi düşünülmüş ve potansiyele sahip.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kiev’de

“Şüphesiz Türk tarafının önerisi düşünülmüş, potansiyel var. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgemizdeki durumun çok iyi farkındalar, hem Ukraynalıların hem de Rusların amaçlarının çok iyi farkındalar. Ve Türkiye’nin stratejik çıkarlarının çok iyi farkında olduğu açık.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com