Ukrayna hastalık izni tazminatı açısından Avrupa’nın en kötü ülkeleri sıralamasına girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Koronavirüs salgını sayısız Avrupalıyı iyileşmek için izin almaya zorladığından hastalık ödemesi son zamanlarda tartışma konusu oldu. Ukrayna reytingde 42 ülke arasında 39. sırayı aldı.

Tazminat Uzmanları derecelendirmesinin sonuçlarına göre İzlanda, Avrupa’da işçilerine hastalık parası ödeme konusunda lider konumdadır. Çalışanlar, çalıştıkları her haftanın en az 2 günü maaşları kesilmeden hastalık izni kullanabilmektedir.

Bunu, hastalık yardımlarını evrensel olarak tanınan hak sunan Norveç, Lüksemburg ve Danimarka izlemektedir. Bu ülkeler de vatandaşlarından hastalık süresince maaş kesintisi yapmamaktadır. Norveç hükümeti bunu işçi için bir yıla kadar sunarken, Danimarkalılar ise dokuz aylık bir sürede 22 haftayı kapsayacak şekilde gerçekleştiriyor.

Finlandiya, İsviçre, Monako ve Karadağ, çalışanlarına hastalık dönemleri için farklı zamanlarda maaşlarının % 70-100’ü oranında ödeme yapmaktadır. Özellikle İsviçre vatandaşların 2 yıla kadar hastalık parası talep edebilmektedir.

Slovakya ve Ukrayna hastalık iznine ihtiyacı olan işçi sayısı açısından en kötü ülkeler arasında yer alıyor. Ukraynalılar ciddi bir hastalık durumunda kendilerini zor durumda bulabilirler, ancak resmi bir son tarih olmamasına rağmen Sosyal Sigorta Fonu bir vatandaşın ihtiyaçlarını ancak bir doktorun önerdiği sürece karşılayacaktır, çalışanlar kanuna göre 4 aydan fazla çalışmazlarsa işten çıkarılabilir. Sadece 5 günlük hastalık izni süresince maaşını % 50 ile % 100 arasında alabilir.

Fransa, İtalya, Rusya ve İspanya gibi zengin ülkelerin de kendi ülkelerindeki işçiler için hastalık izni ödemeleri konusunda alt sırada kalmaları dikkat çekicidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com