Zelenskiy: Ukrayna 24 Ağustos’ta kağıtsız rejime geçecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, bağımsızlığının 30. yıldönümünde Ukrayna’nın kağıtsız rejime gireceğini açıkladı: Artık kamu kurumları, vatandaşların belgelerini ve sertifikalarını elektronik ortamda kabul edecek.

Cumhurbaşkanı, “Ukrayna 30. Dijitalleşme” forumu çerçevesinde “Diia Zirvesi 2.0″ da yaptığı konuşmada “24 Ağustos 2021’de Ukrayna söz verdiğimiz gibi kağıtsız rejime geçecek. Devlet kurumları için evrak işi yok. Kimse bir Ukrayna vatandaşından devlet hizmetlerini sağlamak için bir parça kağıt veya herhangi bir kağıt sertifika istemeyecek. Kağıtsız devletin gerçekten kağıt üzerinde olmaması için her şeyi yapacağız.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın zaten bir “dijital devrim” yaptığına inandığını söyleyerek “Önceden, bir dizi izin almak için ödemeler yapmanız gerekiyordu, ancak şimdi yalnızca internet için ödeme yapmanız gerekiyor. Önceden bunlar 10 ofisti, şimdi 1 tane site var. Önceden, kuyruklarda 50 kişi olurdu; şimdi bir akıllı telefonda 3-4 tıklama. Daha önce haftalar ve aylar sürerken, şimdi bir özel girişim (FOP) ve LLC açmak için online olarak 10 veya 20 dakika.” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, geçen yıl Ukraynalı girişimcilerin % 5’i online olarak bir işyeri açtıysa, şimdi bu oran % 50.

Zelenskiy, Ukrayna’nın dijital pasaportların kağıt pasaportlarla aynı yasal güce sahip olduğu dünyadaki ilk ülke olduğunu kaydetti.

Artık bir akıllı telefonla yeni doğan bir bebeği kaydetmek ve kayıt yerini değiştirmek mümkün, dijital belgeler onlarca online hizmet için kullanılabilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com