Rusya Federasyonu’nun saldırganlığının Ukrayna ekonomisine zararı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofey Milovanov, Ukrayna ekonomisinin Rusya Federasyonu’nun saldırganlığındaki zararları ile Donbass’ın kontrol edilemeyen bölgeleri ve işgal edilmiş Kırım’da taşınmaz malların değerine dair istatistikleri yayınladı.

Milavonov yaptığı açıklamada “2014-2015 döneminde doğrudan zarar, GSYİH’nın % 15-20’sini oluşturuyordu. Tahminlere göre, toplam zarar 50 ila 150 milyar dolar arasında değişmektedir (örneğin, Anders Aslund (Atlantic Council analisti).100 milyarlık bir tahmin vermektedir).” dedi.

Ayrıca, Ukrayna hükümetinin (Kırım ve Donbass’ın belirli bölgeleri) kontrolü dışındaki bölgelerde taşınmazların değerininyaklaşık 85 milyar UAH olduğunu söyledi.

Bakan, Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Sevastopol kenti bölgesinde, 57.7 bin gayrimenkulun değerinin 46 milyar UAH olarak kaydedildiğini söyledi. Donetsk bölgesinde ise 33 milyar UAH değer ile neredeyse 120 bin gayrimenkul var. Lugansk bölgesinde 23 milyar UAH değeri ile neredeyse 70 bin gayrimenkul bulunuyor.

Milovanov, “Devlet Mülkiyet Fonu’nun tahminlerine göre, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde bulunan devlet varlıklarının yaklaşık % 70’i kontrolsüz bölgelerde bulunuyor” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com