Ukraynalıların çoğu hükümeti acemi ve yolsuz olarak görüyor (Araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SOCIS merkezinin 8 – 12 Nisan tarihleri arasında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ikinci yıldönümü arifesinde düzenlediği anket sonuçlarına göre Ukrayna vatandaşları arasında yetkililerle ilgili olumsuz duygular hakim.

ukraynalılar

İnterfax ajansının verdiği habere göre, Ukraynalıların % 45’i hükümetle alakalı hayal kırıklığı içindeyken, % 22’si anksiyete ve korku, % 6’sı nefretle bakmakta. % 26’sı umut, % 4’ü sempati ve sadece % 1.5’i gurur duymaktadır.

“Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin mevcut hükümetini genel olarak nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna, % 57.1’i acemi ve amatörce, % 16.3’ü ise popülist olarak nitelendirdi. Ankete katılanların % 12.1’i yetkin olduğunu belirtti.

Yetkililerin yetersizliği % 27.8 oranında ekonomik krizin ana nedeni olarak görülürken, % 40.2’si krizi öncelikle olarak yüksek düzeyde yolsuzluk ile ilişkilendiriyor.

Ukraynalıların % 72.8’i Ukrayna’daki ekonomik durumu kötü ya da çok kötü bulurken, % 21.7’si tatmin edici, % 3.1’i iyi ve % 0.5’i çok iyi bulmaktadır.

Sadece % 7.8’inin hayatı geçtiğimiz iki yılda iyileşirken, ankete katılanların % 54.2’si için bu dönemde ailelerinin mali durumu kötüleşti.

Ukraynalıların yarısından fazlası -% 52 – Zelenskiy’nin yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğuna inanırken, % 35.8’i yolsuzlukla mücadelede belirli başarıları olduğunu belirtti. % 2.4’ü ise ciddi ilerleme görüyor.

“Vladimir Zelenskiy’nin 2024 seçimlerinde ikinci başkanlık dönemine aday olmasını destekliyor musunuz?”

Anket SOCIS merkezi tarafından 18 yaşından büyük 2.000 kişiyle tabletler kullanılarak CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) ile gerçekleştirilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com