Ukraynalılar en çok hangi sektörlerde şahıs firmaları kurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılar en çok hangi sektörlerde şahıs firmaları kurdu

2021’de bireysel girişimcilerin (FOP) sayısı 83 bin 257 (%4) artarak neredeyse 2 milyona ulaştı. Bu son 5 yılın en iyi sonucu oldu. 2020’de şahıs şirketi sayısı 22 bin 455 (%1.2) artmıştı.

Opendatabot verilerine göre 2021 yılında özel girişimcilerin en aktif kısmı, tüm şirketler arasındaki payları yarıdan fazla (%53) olan IT sektörü oldu. IT sektörü, başka hiçbir faaliyet türünde görülmeyen bir şekilde 44.5 bin FOP programcısı ile 2021 yılında %26 büyüdü .

Ukrayna’da yakacak odun fiyatları rekor seviyeye yükseldi

Büyüme açısından ikinci sırada 9 bin (%24) girişimci ile bilgi hizmetleri sunan işletmeler yer alıyor. Üçüncü sırada, karantina ve karantina kısıtlamalarına rağmen 6 bin (%10) girişimci ile büyüyen kafe ve restoran yer alıyor.

Perakende ticaretle uğraşan girişimci sayısı 7 bin adet arttı, ancak bu toplam sayılarının sadece %1’i. Şahıs şirketlerindeki artış , daha önce kaydedilen “eski” işyerlerinin kapatıldığından daha fazla yeni işyerinin açıldığını gösteriyor.

Özellikle girişimci sayısının 10 bini aştığı en büyük gruplar arasında, posta ve kurye faaliyetlerinde bulunan şahıs şirketlerinin sayısı önemli % 8.5 azaldı.

Hava taşımacılığı (%-8), radyo ve televizyon yayıncılığı alanındaki faaliyetler (%-8), depo faaliyetleri (%-5) ve toptan ticaret (%-2) gibi girişimci grupları tarafından da olumsuz dinamikler gösterildi. Bu FOP gruplarının tümü arka arkaya iki yıldır düşüşte.

Ukrayna’da en çok hangi tür bireysel girişimci (FOP) var?

2021 yılındaki aktif FOP sayısı 1 milyon 983 bin 269 oldu.

Toplamın % 32.49’unu oluşturan motorlu taşıtlar ve motosikletler hariç perakende ticaret sektörü 644 bin 306 girişimci ile ilk sırada gelmektedir.

Zelenskiy vatandaşları panik yapmamaya çağırdı: Diplomasi yoluyla barışı sağlamak için herşeyi yapıyoruz

İkinci sırada ise toplamın %10.98’ini oluşturan bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler 217 bin 708 girişimci bulunmaktadır.

Üçüncü sırayı ise toplamın %5.42’ini oluşturan toptan ticaret girişimcisi 107 bin 401 şirket ile almaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com