Zelenskiy’nin Yükselişini Öngören Analist Şimdi Düşüşünü Öngörüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin muhtemel yükselişini tahmin ederek ilk dikkatleri çeken analist, şimdi yeni liderin popülerliğinin hızla buharlaşacağını öngörüyor.

TV dizisinde başkanlık yapan bir okul öğretmenini oynayan Zelenskiy, Nisan ayında bunu gerçek hayatta bir zafer ile tekrarlamış oldu. Bu ay yeni kurulan partisi de erken seçimde parlamentonun kontrolünü ele aldı.

Kuzeydeki Sumi kentinde yerel yönetişim üzerine bir düşünce kuruluşu yöneten eski bir yerel meclis üyesi olan Viktor Bobyrenko, Aralık 2015’te yayınlanan bir gazete yazısında, Zelenskiy’nin yükselişini tahmin eden ilk kişiydi.

Ancak bugün Zelenskiy’nin beş yıl içinde tek hanelere düşen bir popülerliği olacağına inandığını söyledi.

Bobyrenko Reuters’e verdiği demeçte, daha önce 41 yaşındaki Zelenskiy için “sadece rolünü oynayan bir sanatçıydı, şimdi bir çocuktan ne tür bir güce sahip olduğunu farkeden birine dönüyor.” dedi.

“Ve bu güç, aslında mucizelere inanan Ukrayna halkında yatıyor. Kiliseye değil; televizyona gidiyoruz. Halk televizyonda dua eden bir idol gördü.”dedi.

Bobyrenko ”Zelenskiy cumhurbaşkanlığını oyların % 73’üyle kazandı ve partisi geçen hafta % 43 oy oranı ile parlamentoda çoğunluğu elde etti, ancak iki ya da üç yıl sonra Zelenskiy …% 8-10 oy alacak, 73 ya da 43 veya 20 bile değil.” dedi.

Bobyrenko, Ukraynalı liderlerin kariyerlerini öngörmede daha önce de başarılı olmuştu. 2010’da Viktor Yanukoviç’in başkanlığına birkaç ay kala, Kremlin’in dostu liderin, 1989’da bir devrimde devrilen Rumen diktatör Nikolay Çavuşesku’nunkine benzer bir kaderle karşılaşabileceğini söylemişti ve sonuçta Yanukoviç Şubat 2014’te Rusya’ya kaçtı.

Bobyrenko, Zelenskiy’nin öncekilerle aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Pek çok seçmen, Zelenskiy’nin ev ısıtma faturalarını keskin bir şekilde düşürmesini; ücretleri ve emekli maaşlarını yükseltmesini bekliyor. Böyle bir durumda verdiği reform taahhütlerine aykırı davranmış olacak.

Ayrıca bakınız: Ukraynalıların % 58’i Zelenskiy’nin Başkanlığından Memnun

Zelenskiy ayrıca, beş yıl içinde 13 bin kişinin öldürüldüğü Ukrayna birlikleri ile Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki Donbass ihtilafını sona erdirme sözü için mücadele edebilir.

2015 yılında Ukrayinska Pravda gazetesinde yayınlanan yazısında Bobyrenko, Zelenskiy siyasi projesinin, televizyon kanalında şovunu yayınlayan Igor Kolomoyski tarafından finanse edileceğini söylemişti. İkisinin iş ilişkileri var, ancak her ikisi de Zelenskiy’nin Kolomoyski’ye ait olduğu yönündeki iddiaları defalarca reddetti.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com