Ukrayna’daki savaş ne zaman sona erecek: Putin, Zelenskiy ve Batılı liderler ne diyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'daki savaş ne zaman sona erecek: Putin, Zelenskiy ve Batılı liderler ne diyor?

Ukrayna’daki çatışmanın uzaması ve 2023’e kadar sürmesi olasılığı artıyor: uzmanlar bundan bahsediyor, politikacılar buna hazırlanıyor. Rus yetkililer, özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşılmasını “uzun bir süreç” olarak nitelendirirken, Ukrayna ise 2023’te ülke için “barış zamanı” gelmesini umuyorlar.

Moskova merkezli RTVI kanalı Rus, Ukraynalı ve diğer dünya liderleri tarafından düşmanlıkların sona ermesiyle ilgili tahminleri derledi.

Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı

“Özel askeri operasyonun sonuçlarına gelince, o zaman bu elbette uzun bir süreç olabilir. [Ancak yeni bölgelerin ortaya çıkması] Rusya için önemli bir sonuçtur. Bu ciddi bir soru. Koruyacak ne var: Azak Denizi, Rusya Federasyonu’nun iç denizi haline geldi ve bunlar ciddi şeyler. Petro gibi hala Azak Denizi’ne ulaşmak için mücadele ediyordum. Ama en önemlisi, tüm bu bölgelerde yaşayan insanlar. Referandum sonuçları, insanların Rusya’da olmak ve kendilerini bu dünyanın, bu alanın, ortak kültürümüzün, geleneklerimizin ve dilimizin bir parçası olarak görmek istediklerini gösterdi. Ve bu en önemli sonuç ve şimdi bizimleler. Ve bu milyonlarca insan. En önemlisi bu.”

Vladimir Zelenskiy
Ukrayna Cumhurbaşkanı

“Ukraynalıların gelecek yıl çok daha etkili olacağına inanıyorum, fakat barış zamanında. Hepimizi savaş alanlarında koruyan Ukrayna ordusu 1 numara.”

Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı

“Hiç kimse düşmanlıkların birkaç hafta içinde sona ereceğinden emin olamaz. Yılsonuna kadar güzel sonuçlar çıkacağını umuyoruz. Ama emin olduğumuz tek şey Rusya’nın kazanmasını istemediğimiz. Putin’in hedefi açık: Ukrayna’nın teslim olmasını istiyor ama bu müzakere konusu değil . Ve [Rusya’ya karşı] yaptırımlar uygulamaya devam etmeliyiz, tam bir zafer kazanabilmesi için Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeliyiz, sonrasında Ukraynalıların kabul edeceği müzakereler için koşullar olur..”

Alexander Vuçiç
Sırbistan Cumhurbaşkanı

“Bazılarının diğer tarafın yenilgisini istediğini ve diğer tarafın da birincinin yenilgisini istediğini gördüğünüzde, bu çatışmanın neredeyse hiçbir şekilde bitmesi mümkün değil. “Uzlaşma” kelimesi yasak olduğunda ve bunu çok iyi anlıyorsunuz. Çünkü sosyal medya ve diğer şeyler nedeniyle artık “uzlaşma” kelimesi yok – çirkin bir kelime haline geldi.”

Joseph Borrell
AB diplomasi başkanı

“Küresel enerji ve gıda piyasalarındaki zorluklara gerçek cevap [düşmanlıkların] durdurulmasıdır. Bu, Rus diktasını kabul ederek sağlanamaz, bu ancak Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesiyle sağlanabilir. Devletlerin toprak bütünlüğüne saygı ve güç kullanmama Batı veya Avrupa ilkeleri değildir. Tüm uluslararası hukukun temelini oluştururlar.”

Joe Biden
ABD Başkanı

“Putin Ukrayna topraklarından asker çekmeden çatışmanın çözüleceğini düşünmüyorum “

Aralık ayı başlarında Amerikan lideri, “düşmanlıkları sona erdirmeye gerçekten ilgi gösterirse” Vladimir Putin ile müzakere etmeye hazır olduğunu da söyledi . Buna karşılık Kremlin, Biden’ın öne sürdüğü koşulları kabul etmeyi reddetti; ancak “Putin temaslara ve müzakerelere açıktı, öyle ve olmaya devam ediyor” dedi.

Rishi Sunak
İngiltere Başbakanı

Putin’in burada [G20 zirvesinde] bize katılmak istememesi dikkat çekici. Belki bunu yapsaydı, her şeyi çözebilirdik… Yalnızca Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesi durumu kökten değiştirebilir <…>.”

Aleksander Lukaşenko
Beyaz Rusya Devlet Başkanı

“Siz, ABD ve Birleşik Krallık, Ukrayna’daki [çatışmanın] sona ermesiyle ilgileniyorsanız, bu bir hafta içinde yapılabilir. Hatta daha önce. Ama siz bununla ilgilenmiyorsunuz..”

Viktor Orban
Macaristan Başbakanı

Ateşkes Rusya ile Ukrayna arasında değil, Washington ile Moskova arasında yapılmalıdır. Bu çatışmanın Rusya-Ukrayna müzakereleri ile sona ereceğini düşünen kimse bu dünyada yaşamıyor. Gerçek farklı görünüyor… Bu nedenle Amerikalılar, Ruslarla müzakere etmek zorunda kalacak. Ve sonra çatışma sona erecek. ”

Olaf Scholz
Almanya Şansölyesi

Almanya, ortaklarımızla koordinasyon halinde, savaş sonrası olası bir barış anlaşması çerçevesinde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için anlaşmalara varmaya hazır . Ancak, sahte referandumlarla kötü bir şekilde gizlenen Ukrayna topraklarının yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz. [Çatışmayı] sona erdirmek için Rusya askerlerini geri çekmelidir.”

Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri

“Şartlar henüz oluşmadı çünkü Rusya, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterirken müzakerelere hazır olduğuna dair sinyaller vermedi. Ama buna ne ben ne de Brüksel karar vermemeliyiz. Ukraynalılar müzakere zamanı geldiğinde karar vermeli… Barışçıl bir çözümü ne kadar çok istiyorsak, Ukrayna’ya askeri destek sağlama ihtiyacı da o kadar acil.

Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (WIIW) tahminine göre, 2023’te Rusya ile Ukrayna arasındaki silahlı çatışmanın büyük olasılıkla bir “yıpratma mücadelesine” dönüşmesi bekleniyor. Analistlere göre bu senaryonun olasılığı %45, Moskova ile Kiev’in ateşkes anlaşmasına varması senaryosu ise %15. Diğer senaryolar, çatışmada bir tarafın veya diğerinin zaferidir (her biri% 20). Kazanmak için Rusya’nın “saldırı ivmesini” geri kazanması gerekiyor, ancak bunu 2023’ün ilk yarısında yapması zor olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com