Hollanda, Lahey’de Rusya için bir mahkeme oluşturmaya hazır olduğunu ifade etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
 fotoğraf: REUTERS

Hollanda makamları, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki işgali ve savaş suçları davalarını incelemek için BM’nin desteğiyle yeni bir mahkeme oluşturmaya hazır. Yeni özel mahkeme, yine Hollanda’da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çalışmalarına müdahale etmeyecek.

Reuters’in bildirdiğine göre, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra AB ile birlikte Hollanda’nın mahkeme için uluslararası destek ve fon arayacağını söyledi.

Yeni özel mahkemenin yine Hollanda’da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) çalışmalarına müdahale etmeyeceğini kaydeden Wopke Hoekstra, “Bir saldırı eylemini, bir savaş suçu olarak değerlendirmek için özel bir mahkemeye ihtiyacımız olduğuna dair artan bir fikir birliği var. UCM bunu yapamaz.”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in daha önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin cezasız kalmamasını sağlamak için geniş uluslararası desteğe sahip yeni bir mahkemeye ihtiyaç olduğunu belirttiği hatırlanmalıdır.

Hollanda’daki uluslararası mahkemeler

Hollanda, Uluslararası Adalet Divanı’na, Lübnan ve Kosova’dan özel mahkemelere ev sahipliği yapmaktadır. Uzun yıllar eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçlarının mahkemesi de burada bulunuyordu.

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki savaş suçları

Kremlin, aksini gösteren çok sayıda kanıta rağmen savaş suçu suçlamalarını reddediyor.

Eylül ayında, AB’ye başkanlık eden Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’da işlenen savaş suçlarını soruşturmak için uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Eski İngiltere başbakanları Gordon Brown ve John Major ve diğer politikacılar daha önce, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Nazilerin Nürnberg Duruşmalarından sonra modellenen bir mahkemenin kurulmasında ısrar ettiler.

Rusya Federasyonu yetkilileri ve muhtemelen Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhindeki soruşturma da Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

urkhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com