Adalet Bakanı: “Karantina sırasında yasadışı baskınlar (reydestvo) arttı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuska yaptığı bir röportajda Ukrayna’da karantinanın olduğu son iki ay içinde baskınların (reydetsvo) arttığını, binden fazla şikayet aldıklarını, bunun ana sebebi olarak ise pandemi süreci ve hükümette meydan gelen değişiklikten faydalanma olduğunu belirtti.

Denis Malyuska

(Öncelikle baskın konusunu açıklamak gerekmektedir: Baskın olarak çevireceğimiz reydetsvo (Рейдерство) Ukrayna’da bir ayağı yasal olarak yetkiyi elinde bulunduran ve devlet içinde görevlilerle çalışan grupların mülkiyet tescil kayıtlarında değişiklikler yaparak yasa dışı yollarla konut, arazi ve şirket üzerine çökmesidir. Bunun için Ukrayna’da baskınla mücadele kanunu çıkarıldı ve ilgilenen bir komisyon oluşturuldu – ukrhaber)

Malyuska “Karantina sırasında, iki nedenden dolayı hafif bir dalgalanma yaşadık. Birincisi koronavirüs, insanların sokaklara sınırlı erişimi, devlet kurumlarının sınırlı çalışması. Bir aydan fazla bir süredir baskın karşıtı komisyon toplantılarını yapmadı. Baskındaki artışı etkileyen ikinci husus hükümetin değişmesidir. Daha önce yıllarca tamamen profesyonel olarak baskın yapmakla uğraşan birçok kişi, Adalet Bakanlığı ekibinin ayrılmasını beklediler. Hükümet değişikliği sürecinde, birçoğu “Ben değişeceğim, ama onlar ayrılacaklar, sonra her şeyi eskisi gibi geri alacağız” diye bekledi..

Aynı zamanda Malyuska, karantinayla birlikte sistematik baskın seviyesinin azaldığını söyledi.

“Zaten Ekim, Kasım aylarında, sistematik bir baskın olmadığını, aslında öyle olduğunu söyledik. Şimdi zor bir dönem, çünkü bu ejderha yılanlarının kafalarını koparmak zor değildi. Ama işte bunun bir ortası var, burada, geçmiş dönemde baskın atakları konusunda zaten deneyime sahip olan insanlar var, bu onların ana işi de değil, ancak şu anda ekonomik aktivite azaldığı için, diğer işler daha az kar getirmeye başladı, yine farklı bir şekilde değişik fikirler denemeye başladılar. Suç yaratımı halen devam ediyor” dedi.

Ona göre, şimdi anti-baskın komisyonu çalışmalarına devam ediyor ve gelişmiş bir şekilde çalışıyor.

Ayrıca Malyuska, baskın sorununu belirli bir düzen içerisinde çözmeyi planlıyor, ancak bunun birkaç yıl içinde olabileceğini ve sonuçlanacağını söyledi.

“Bir iki yıl sürebilir, ancak uzun bir süreçtir. Mevzuata uyum süreci, yazılımın sonuçlandırılması süreci. Geliyor, kişisel olarak, yazılımın işimizi kolaylaştıracağını zamanı dört gözle bekliyorum, bu şekilde bu saldırganları ve kurumsal çatışmalarını manuel yolla çözemiyoruz.” dedi.

Bakan, baskınla mücadelede bir başka sorun olarak ise kolluk kuvvetleriyle iletişim eksikliğini görüyor. Bunu çalıştıklarını belirtiyor.

Malyuska “Yasadışı kayıt işlemlerini iptal ediyoruz, mülk sahiplerine iade ediyoruz, haklarını koruyoruz, ancak gücenlik sistemi kararlarımızı derhal almıyor ve kararlara dava açmıyor. Sorun? Eh, tamam, kayıt memurlarının işten atalım; mesleğini kaybedecek, ama telafi edecekler, 10, 20, 50 bin dolar, başka bir mesleğe devam edecekler. Eğer sicil memurları, işlerinden kolaylıkla atılacaklarını ve mahkeme cezası alacaklarını anlarlarsa, bizim için çalışmak daha kolay olurdu. Ulusal bir işbirliği kuruyoruz. Umarım cezai takibatta başarı gösterebiliriz” diye özetledi.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com