Ukrayna’da Sovyet dönemi siyasi mağdurları hakkında bilgi arayanlar için danışma merkezi açıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukayna Devlet Arşivleri’nden yapılan bilgilendirmeye göre Siyasi Baskı Mağdurlarını Anma Günü’nde Ukrayna Ulusal Bellek Enstitüsü’nün Sektörel Devlet Arşivi, mağdurlar hakkında bilgi almak isteyenler için danışma merkezi açtı.

Ukrayna sovyet Arşivi

Yapılan açıklamada “Merkez tüm katılımcılara tavsiyelerde bulunacak, 1917-1991 yıllarında mağdur olan kişilerin kaderini bilmek isteyenlere eşlik edecek. İnsanlara, tarihi figürler ve olaylar hakkında gerekli tüm bilgileri almak için arşivlere doğru mesajların ve taleplerin yazılmasına yardımcı olacağız.” denildi.

Ukrayna Ulusal Bellek Enstitüsü Müdürü Igor Kulik “1932-1933’ün Holodomor , 1921-1923 ve 1946-1947 kıtlığı, Büyük Terör, sürgünler, siyasi tutuklamalar ve cinayetler; milyonlarca insan bu nefret dolu deneylerin kurbanı oldu. Ancak, bugüne kadar tüm isimler belirlenmemiştir.” dedi.

Kulik, “Birçok aile, atalarının yaşamının yırtılmış sayfaları nedeniyle kendi aile tarihini bilmiyor. Yeni oluşturulan merkezin amacı, hem akrabaları hem de ülkeleri hakkında gerçeği aramaya karar veren insanları desteklemektir.” diye ekledi.

Danışma Merkezi ile hafta içi her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında (067) 298-18-18 veya (044) 298-12-12 görüşülebileceği ya da poshuk@hdauinp.org.ua adresine e-posta gönderilebileceği belirtildi. Danışma Merkezi ile temas kurmak ücretsizdir.

Bugün Ukrayna, Sovyet sonrası dönemde baskıcı organların arşivlerine erişimi konusunda lider durumdadır. Tüm belgeleri Nisan 2015’te serbestçe kopyalama ve dağıtma hakkı ile herkese açtı.

Ukrayna Ulusal Bellek Enstitüsü’nün (OGA UINP) Sektörel Devlet Arşivi, “1917-1991 Komünist Totaliter Rejiminin Baskı Organlarının Arşivlerine Erişim Yasası” uyarınca Haziran 2019’da oluşturuldu. Görevi, arşiv belgelerini aramak, temin etmek, oluşturmak, kaydetmek ve saklamak ve ayrıca bu bilgilere erişim hakkını sağlamaktır.

Haziran 2019’da hükümet enstitüye 11 bin metrekarelik bir alana sahip bir bina sağladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com