Ukrayna gaz depolama tesisleri Avrupalı oyuncuların tercihi oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020 yılının ilk dört ayında Ukrayna yeraltı depolama tesislerine 2019 yılının aynı dönemine göre % 33 daha fazla olarak 2.,318 milyon metreküp gaz pompalandı.

Gaz-Depolama

Yeraltı gaz depolarının doldurulmasına önemli bir katkı Avrupalı gaz firmalarından geldi; toplam enjeksiyonun % 24’üne ulaşan hacimleri geçen yıla göre % 161 yükselerek 551 mliyon mektreküpe ulaştı.

Ukrayna yeraltı gaz depolama ve gaz taşıma sistemleri için gerçekleşen bu olumlu dinamikler üç temel faktörle açıklanmaktadır:

  • Avrupa gaz depolarının yüksek doluluk oranları;
  • Küresel pazarda düşük seyreden gaz fiyatları;
  • Ukrayna’da gaz taşıma ve depolama için uygun koşullar.

Bu nedenlerle, Avrupalı oyuncular giderek doğal gazın mevsimsel olarak depolanması için Ukrayna yeraltı depolama tesislerini tercih ediyorlar .

01.05.2020 tarihi itibariyle yerleşik olmayan gaz şirketleri “Gümrük deposu” modunda 1.173 milyon metreküp gaz tutmuştur. Geçen yıla göre yabancı şirketlerin sahip olduğu gaz hacmi 5.5 kat arttı.

Ukraynalı şirketlerde paylarını önceki yıla göre 6.7 kat artırarak 1 Mayıs itibarıyla 197 milyon metreküp gazı “Gümrük deposu” modunda tuttular.

Yabancı şirketler Şubat 2020’de, 15 milyon metreküpü yeraltı depolama tesislerine taşırken, Mart ayında 59 milyon metreküp. Nisan ayında 225 milyon metreküpü depoladılar

Bugün, Ukrayna yeraltı gaz depolama hizmetleri Avusturya, Estonya, Almanya, Polonya, Slovakya, ABD, Fransa ve İsviçre’den şirketler tarafından kullanılmaktadır .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com