Ukrayna’da konut fiyatları iki katına çıkar mı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Parlamentoya sunulan yasa tasarısının kabul edilip cumhurbaşkanı tarafından onaylanması sonrasında Ukrayna’da konut fiyatlarında hızlı bir artış ile birlikte daire fiyatlarının iki katına çıkması beklenebilir.

Ukrayna'da mortgage kredisi % 7 ile başlatılacak

Ukrayna İnşaatçılar Konfederasyonu Başkanı Lev Partskhaladze tarafından Kiev’de düzenlenen bir basın toplantısında konut satışında katma değer vergisi ( KDV ) avantajını ortadan kaldırması beklenen skandal “kaynak” yasa tasarısının (No. 5600) kabul edilmesinden sonra konut fiyatları ikincil piyasada artışa geçeceğini belirterek;

“Bu tasarı ikinci okumada kabul edilir ve cumhurbaşkanı imzalarsa, o zaman bence konut fiyatlar en az iki katına çıkabilir” dedi.

Yasanın kabul edilmesinin diğer sonuçları, devreye alınan konut sayısında bir azalma ve dolayısıyla vergi gelirlerinde bir azalma olarak kendini gösterecektir.

İnşaat firması KAN Development’ın kurucusu İgor Nikonov, bu yeniliklerden sonra sektörün önemli ölçüde küçüleceğini vurgulayarak “Sektör kesinlikle küçülecek. Başta küçük olanlar olmak üzere birçok şirketin rekabete dayanamayacağına inanıyorum. Daha az insan daire satın alacak” dedi.

  • 2 Haziran 2021’de Bakanlar Kurulu, “Ukrayna Vergi Kanununda ve Ukrayna’nın Bütçe Gelirlerinin Dengelenmesine İlişkin Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair” 5600 Sayılı Parlamento Yasa Tasarısı’na kaydettirdi.
  • Verkhovna Rada bu tasarıyı ilk okumada onayladı.
  • Maliye Bakanlığı , ikincil piyasada konut arzına yönelik işlemlerde KDV muafiyetlerinin kaldırılmasına ilişkin Vergi Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun taslağının normunun, konut satışında evlerini satan veya satmayı planlayan kişiler için KDV mükellefi olmadıkları için geçerli olmadığını söylüyor.

ukrhaber.com

Başbakan büyük özelleştirmeyi duyurdu. Şirketin ihale başlangıç değeri 3.7 milyar UAH

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com