Quadriga, Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğini ve Karadeniz bölgesinin güvenliğini güçlendiriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev ve Ankara arasında Quadriga formatında askeri-politik işbirliğinin geliştirilmesi ve büyük ölçekli ekonomik projelerin uygulanması sadece Ukrayna ve Türkiye’yi değil, aynı zamanda genel olarak Karadeniz bölgesinin güvenliğini de güçlendiriyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından “Ukrayna ve Türkiye, stratejik bir ortaklık ve yeni uluslararası işbirliği biçimlerimizden biri olan Quadriga’yı geliştirmek için çalışıyor. Bu formatta, Ukrayna ile Türkiye arasındaki askeri-politik işbirliğini ve genel olarak Karadeniz bölgesinin güvenliğini güçlendiriyoruz.” şeklinde ifade edildi.

Ukrayna’nın Lublin Üçgeni, Associated Trio, Kırım Platformu gibi bölgesel ittifakları ve yeni uluslararası formatları arasında en belirgin güvenlik boyutuna sahip olanın Türkiye ile Quadriga olduğunu vurguladı.

Ukrayna hukukun üstünlüğü açısından 74, Türkiye 112. sırada

Dmitriy Kuleba, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 7-8 Ekim tarihlerinde Lviv’de yapılan görüşmenin sonuçlarını şöyle özetledi:

Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının başkanlığındaki Stratejik Ortaklık Konseyi, 2022 yılının başlarında Kiev’de yapılacak.

  • Quadriga toplantısı Aralık 2021’de Ankara’da gerçekleşecek;
  • 2021’in sonuna kadar Ukrayna ve Türkiye, Ticari ve Ekonomik İşbirliği Ortak Komisyonu toplantıları yapacak;
  • Türkiye, yeni ülkeleri Kırım platformuna çekmek için Ukrayna ile çalışmaya hazır;
  • Dışişleri Bakanlıkları arasında 2022-2023 için istişare planı imzalandı.

Dışişleri bakanlarının himayesinde Ukrayna-Türkiye ortak bir tarih araştırma komisyonu kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Quadriga’nın bir parçası olarak, Ukrayna ve Türkiye, Antonov Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün kapasitesini kullanarak uçak yapımında büyük ölçekli ortak projeler olasılığını inceleyecek. Ankara’daki toplantıda ayrıca Bayraktar insansız hava araçlarının üretiminde askeri-teknik işbirliğinin daha da geliştirilmesi ele alınacak.

Ukrayna Savunucuları Günü’nde Zelenskiy’den Donbas cephesine ziyaret

Kuleba “Ukrayna ve Türkiye, birbirini güçlendiren iki güçlü ortak olarak hareket ediyor. Kusursuz Bayraktar araçları yaratmak için benzersiz Ukrayna motor üretim teknolojileri ile Türk drone üretim teknolojilerini birleştiriyoruz.” dedi.

Bakan, Ukrayna ve Türkiye’nin test, eğitim ve servis merkezlerinin kurulmasına, Ukrayna’da Bayraktar insansız hava araçlarının üretimine geçtiğini de hatırlattı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com